Strudel jabłkowy – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Strudel jabłkowy w 100 gramach posiada wartość energetyczną 274 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 3,30 g białka,
- 41,1 g węglowodanów,
- 25,8 g cukrów,
- 2,20 g błonnika.
Strudel jabłkowy ma w 100 g 11,20 g tłuszczów, w tym:
- 2,04 g tłuszczów nasyconych,
- 3,27 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 5,32 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 6,00 mg cholesterolu.
Strudel jabłkowy – jakie ma witaminy?
Strudel jabłkowy to produkt zawierający 1,70 mg witaminy C,6,00 µg RAE witaminy A, 1,42 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 2,90 µg witaminy K.
Strudel jabłkowy zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 0,33 mg witaminy B3,
- 17,40 mg witaminy B4,
- 0,27 mg witaminy B5,
- 0,05 mg witaminy B6,
- 28,0 µg witaminy B9,
- 0,22 µg witaminy B12.
Strudel jabłkowy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Strudel jabłkowy ma w sobie:
- 15,00 mg wapnia,
- 0,42 mg żelaza,
- 9,00 mg magnezu,
- 33,0 mg fosforu,
- 149 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 135 mg sodu, 0,19 mg cynku,0,03 mg miedzi, 0,19 mg manganu i 6,10 µg selenu.
Strudel jabłkowy - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 274 kcal | 77,7 kcal |
| Białko | 3,30 g | 0,94 g |
| Węglowodany | 41,1 g | 11,65 g |
| Cukier | 25,8 g | 7,30 g |
| Błonnik | 2,20 g | 0,62 g |
| Tłuszcz | 11,20 g | 3,18 g |
| Tłuszcze nasycone | 2,04 g | 0,58 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 3,27 g | 0,93 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 5,32 g | 1,51 g |
| Cholesterol | 6,00 mg | 1,70 mg |
| Witamina C | 1,70 mg | 0,48 mg |
| Równoważnik folianów | 44,0 µg | 12,47 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,04 mg | 0,01 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,03 mg | 0,01 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,33 mg | 0,09 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,27 mg | 0,08 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,05 mg | 0,01 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 28,0 µg | 7,94 µg |
| Witamina B4 - cholina | 17,40 mg | 4,93 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,22 µg | 0,06 µg |
| Witamina A | 30,0 i.u. | 8,51 i.u. |
| Witamina A | 6,00 µg RAE | 1,70 µg RAE |
| Retinol | 6,00 µg | 1,70 µg |
| Alpha karoten | 1,00 µg | 0,28 µg |
| Beta karoten | 5,00 µg | 1,42 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 3,00 µg | 0,85 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 42,0 µg | 11,91 µg |
| Witamina E | 1,42 mg | 0,40 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 2,90 µg | 0,82 µg |
| Wapń | 15,00 mg | 4,25 mg |
| Żelazo | 0,42 mg | 0,12 mg |
| Magnez | 9,00 mg | 2,55 mg |
| Fosfor | 33,0 mg | 9,36 mg |
| Potas | 149 mg | 42,2 mg |
| Sód | 135 mg | 38,3 mg |
| Cynk | 0,19 mg | 0,05 mg |
| Miedź | 0,03 mg | 0,01 mg |
| Mangan | 0,19 mg | 0,05 mg |
| Selen | 6,10 µg | 1,73 µg |
| Woda | 43,5 g | 12,33 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie