Surowa brosma
Brosma to ryba z gatunku dorszowatych, znana szczególnie w kuchni skandynawskiej. Mozna ją kupić świeżą lub w postaci mrożonych filetów. Nadaje się do gotowania na parze, smażenia lub pieczenia. Ma bardzo smaczne i tłuste mięso, w smaku przypominające mięso homara. Z wątroby brosmy pozyskuje się tran, zawierający znaczne ilości witamin A i D. Jest wię nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim pyszna! Warto poszerzyć swoją dietę o brosmę.
Surowa brosma – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa brosma w 100 gramach posiada wartość energetyczną 87,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 18,99 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa brosma ma w 100 g 0,69 g tłuszczów, w tym:
- 0,13 g tłuszczów nasyconych,
- 0,09 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 41,0 mg cholesterolu.
Surowa brosma – jakie ma witaminy?
Surowa brosma to produkt zawierający 0 mg witaminy C,18,00 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowa brosma zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,13 mg witaminy B2,
- 2,69 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,28 mg witaminy B5,
- 0,39 mg witaminy B6,
- 2,00 µg witaminy B9,
- 1,04 µg witaminy B12.
Surowa brosma – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa brosma ma w sobie:
- 10,00 mg wapnia,
- 0,83 mg żelaza,
- 31,0 mg magnezu,
- 204 mg fosforu,
- 392 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 31,0 mg sodu, 0,38 mg cynku,0,02 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 36,5 µg selenu.
Surowa brosma - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 122 g (1 filet) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 87,0 kcal | 106 kcal |
| Białko | 18,99 g | 23,2 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 0,69 g | 0,84 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,13 g | 0,16 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,11 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,28 g | 0,34 g |
| Cholesterol | 41,0 mg | 50,0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 2,00 µg | 2,44 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,04 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,13 mg | 0,16 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,69 mg | 3,28 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,28 mg | 0,34 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,39 mg | 0,47 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 2,00 µg | 2,44 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,04 µg | 1,27 µg |
| Witamina A | 60,0 i.u. | 73,2 i.u. |
| Witamina A | 18,00 µg RAE | 22,0 µg RAE |
| Retinol | 18,00 µg | 22,0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 10,00 mg | 12,20 mg |
| Żelazo | 0,83 mg | 1,01 mg |
| Magnez | 31,0 mg | 37,8 mg |
| Fosfor | 204 mg | 249 mg |
| Potas | 392 mg | 478 mg |
| Sód | 31,0 mg | 37,8 mg |
| Cynk | 0,38 mg | 0,46 mg |
| Miedź | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Mangan | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Selen | 36,5 µg | 44,5 µg |
| Woda | 76,4 g | 93,1 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.