Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 122 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 20,6 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 3,78 g tłuszczów, w tym:
- 0 g tłuszczów nasyconych,
- 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 62,0 mg cholesterolu.
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,70 mg witaminy C,12,00 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,08 mg witaminy B1,
- 0,10 mg witaminy B2,
- 2,68 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,66 mg witaminy B5,
- 0,24 mg witaminy B6,
- 9,00 µg witaminy B9,
- 2,54 µg witaminy B12.
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:
- 23,0 mg wapnia,
- 0,46 mg żelaza,
- 65,0 mg magnezu,
- 165 mg fosforu,
- 305 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 192 mg sodu, 0,28 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 46,8 µg selenu.
Turbot (skarp) poddany obróbce wysuszającej mięso - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 122 kcal | 104 kcal |
| Białko | 20,6 g | 17,49 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 3,78 g | 3,21 g |
| Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
| Cholesterol | 62,0 mg | 52,7 mg |
| Witamina C | 1,70 mg | 1,45 mg |
| Równoważnik folianów | 9,00 µg | 7,65 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,08 mg | 0,07 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,10 mg | 0,08 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,68 mg | 2,28 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,66 mg | 0,56 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,24 mg | 0,21 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 9,00 µg | 7,65 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 2,54 µg | 2,16 µg |
| Witamina A | 40,0 i.u. | 34,0 i.u. |
| Witamina A | 12,00 µg RAE | 10,20 µg RAE |
| Retinol | 12,00 µg | 10,20 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 23,0 mg | 19,55 mg |
| Żelazo | 0,46 mg | 0,39 mg |
| Magnez | 65,0 mg | 55,3 mg |
| Fosfor | 165 mg | 140 mg |
| Potas | 305 mg | 259 mg |
| Sód | 192 mg | 163 mg |
| Cynk | 0,28 mg | 0,24 mg |
| Miedź | 0,05 mg | 0,04 mg |
| Mangan | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Selen | 46,8 µg | 39,8 µg |
| Woda | 70,5 g | 59,9 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.