2 z 5Czytajmy składy
Lista składników na opakowaniu produktów jest kluczem do stwierdzenia, czy mamy do czynienia z serem czy wyrobem seropodobnym. Jeśli takiej informacji nie ma, należy zapytać o nią w sklepie.
Czujność powinien wzbudzić napis "ser typu" np. gouda. Oznacza on, że do produkcji użyto nie tylko mleka. Uwagę powinniśmy zwrócić także na napis "ser o obniżonej zawartości cholesterolu". W większości przypadków takie produkty nie mają nic wspólnego z serem, a są właśnie wyrobami seropodobnymi, które mają mniejszą zawartość i cholesterolu, i tłuszczu.
Na liście składników wyrobu seropodobnego znajdziemy nie tylko mleko pasteryzowane. Producenci dodają często mleko w proszku, tłuszcze roślinne, łój, azotan potasu i inne środki konserwujące. Tymczasem w serze nie powinno ich być.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Reporterka na kilka dni wyeliminowała cukier z diety. Podzieliła się efektami