4 z 7Sok z selera działa przeciwzapalnie
Seler doskonale sprawdza się w celu zwalczania infekcji. Ceniony jest także za swoje właściwości przeciwzapalne.
Zawarty w nim polioksyetylen jest polimerem organicznym organiczającym prostaglandyny odpowiedzialne za stany zapalne. Łagodzi m.in. bóle stawów i reumatyzm.
Ponadto, jak podkreśla blogerka, seler pomaga w walce z drożdżakami, grzybami, bakteriami.
Korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit i reguluje trawienie. Jak zauważyła, po spożyciu selera mijają takie dolegliwości jak wzdęcia i gazy.
Uważa się także, że seler ma działanie przeciwnowotworowe. Zawiera substancje o właściwościach antyoksydacyjnych.
Seler przeciwdziała namnażaniu wolnych rodników. Dzięki temu przeciwdziała procesom starzenia i nowotworom m.in. skóry, jamy ustnej, okrężnicy i wątroby.
Zobacz też: Marmite - historia, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni