Boczniak – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kaloryczność, przepisy
Boczniaki to grzyby bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych. Mają także właściwości lecznicze, które pomagają w leczeniu niektórych nowotworów. Dlaczego warto jeść boczniaki? Jak je przygotować?
W tym artykule:
Co to jest boczniak
Boczniak występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Jest grzybem, który rośnie na drzewach. Najczęściej rośnie na martwych drzewach liściastych takich jak buk, grab, topola, wierzba, akacja, orzech włoski i brzoza.
Boczniak jest grzybem drapieżnym. Głównie występuje na martwych drzewach, ale też atakuje drzewa stare i chore. Boczniak rośnie w skupiskach. Małe i większe okazy boczniaka są ze sobą pozrastane i przypominają ostrygi.
Owocniki boczniaka pojawiają się na drzewach późną jesienią i można je spotkać do zimy. Jeżeli zima jest łagodna boczniak będzie na drzewach także zimą.
Grzyby polskich lasów
Boczniak jest dość wytrzymałym grzybem i jest odporny na mróz. Jednak w okresie wzrostu potrzebuje dużo światła. Boczniaka czasami można znaleźć na przedwiośniu.
Uprawa boczniaka
Boczniak jest grzybem uprawnym i możemy go samodzielnie uprawiać w domu, a ściślej mówiąc w garażu lub w piwnicy. Uprawia się go na słomie. Można także kupić gotowy balot z grzybnią boczniaka, z którego będą wyrastały nam grzyby. Gotowe podłoże z boczniakiem kosztuje ok. 25 zł.
Jeżeli zdecydujemy się na samodzielną hodowlę boczniaka musimy przygotować odpowiednie warunki. Najwygodniej jest skorzystać z gotowego balotu z grzybnią boczniaka.
Należy utrzymać odpowiednią temperaturę. Temperatury do uprawy boczniaka to od 5 do 21 stopni Celsjusza. Jednak najbardziej odpowiednią temperatura jest ta pomiędzy 10-16 stopni Celsjusza.
Boczniak lubi chłodne i wilgotne miejsce dlatego najlepszym miejscem do uprawy będzie garaż lub piwnica.
Z jednego balotu można zebrać ok. 3 kg grzybów. Z jednego balotu można przeprowadzić kilka upraw, jednak grzybnia co jakiś czas musi odpoczywać. Trzeba pamiętać także o jej nawadnianiu.
Wartości odżywcze boczniaka
Boczniak jest grzybem jadalnym bogatym w białko. Boczniaki to także źródło soli mineralnych takich jak: potas, cynk, selen, wapń, sód oraz witaminy z grupy B i witamina D.
Wśród witamin z grupy B najwięcej jest tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwas foliowy, pirydoksyny oraz kwasu pantotenowego.
W boczniakach znajduje się lowastatyna, która obniża poziom cholesterolu we krwi.
Kaloryczność boczniaka
Boczniak jak większość grzybów ma mało kalorii. W 100 gramach tego grzyba znajdziemy 33 kcal.
Właściwości lecznicze boczniaka
Boczniak ma wiele właściwości leczniczych. Boczniak obniża poziom cukru we krwi. Substancje zawarte w boczniaku wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zmniejszają ciśnienie w gałkach ocznych.
Jedzenie boczniaka pozwoli na wzmocnienie odporności naszego organizmu.
Wśród substancji zawartych w boczniaku możemy znaleźć także te, które są używane w leczeniu nowotworów piersi oraz okrężnicy. Istnieją także właściwości boczniaka, które będą zapobiegały procesom starzenia się organizmu.
Przepisy na dania z boczniaka
Boczniak od dłuższego już czasu gości na kuchennych stołach. Jest grzybem bardzo delikatnym, kruchym i łamliwym. Jest swoistą gąbką, która nasiąka wodą, dlatego też należy go myć krótko. Większe okazy boczniaka mogą być łykowate.
Boczniaki można gotować, dusić, smażyć i marynować. Można dodawać je do sałatek i zup oraz potraktować jako bazę do farszu na naleśniki.
Bardzo smaczną zupą są flaki z boczniaka. Boczniaka można także smażyć w panierce jak kotleta schabowego. Można go także przetwarzać w różnego rodzaju sałatki zimowe do słoików.
Boczniaka można mrozić i suszyć. Marynowane boczniaki są bardzo mięsiste i chrupkie. Najlepiej w marynowaniu sprawdzą się małe owocniki.
Ile kalorii mają boczniaki ostrygowate
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 148 g (1 duży) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 33,0 kcal | 48,8 kcal |
| Białko | 3,31 g | 4,90 g |
| Węglowodany | 6,09 g | 9,01 g |
| Cukier | 1,11 g | 1,64 g |
| Błonnik | 2,30 g | 3,40 g |
| Tłuszcz | 0,41 g | 0,61 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,06 g | 0,09 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,03 g | 0,05 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,12 g | 0,18 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 38,0 µg | 56,2 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,13 mg | 0,19 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,35 mg | 0,52 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 4,96 mg | 7,34 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 1,29 mg | 1,92 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,11 mg | 0,16 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 38,0 µg | 56,2 µg |
| Witamina B4 - cholina | 48,7 mg | 72,1 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 48,0 i.u. | 71,0 i.u. |
| Witamina A | 2,00 µg RAE | 2,96 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 29,0 µg | 42,9 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0,70 µg | 1,04 µg |
| Witamina D | 29,0 i.u. | 42,9 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 3,00 mg | 4,44 mg |
| Żelazo | 1,33 mg | 1,97 mg |
| Magnez | 18,00 mg | 26,6 mg |
| Fosfor | 120 mg | 178 mg |
| Potas | 420 mg | 622 mg |
| Sód | 18,00 mg | 26,6 mg |
| Cynk | 0,77 mg | 1,14 mg |
| Miedź | 0,24 mg | 0,36 mg |
| Mangan | 0,11 mg | 0,17 mg |
| Selen | 2,60 µg | 3,85 µg |
| Woda | 89,2 g | 132 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.