Chleb ryżowy
1. Chleb ryżowy – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Chleb ryżowy w 100 gramach posiada wartość energetyczną 259 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 8,50 g białka,
- 48,3 g węglowodanów,
- 3,85 g cukrów,
- 5,80 g błonnika.
Chleb ryżowy ma w 100 g 3,30 g tłuszczów, w tym:
- 0,63 g tłuszczów nasyconych,
- 1,31 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,80 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Chleb ryżowy – jakie ma witaminy?
Chleb ryżowy to produkt zawierający 0,40 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,33 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 1,20 µg witaminy K.
Chleb ryżowy zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,43 mg witaminy B1,
- 0,34 mg witaminy B2,
- 3,81 mg witaminy B3,
- 14,60 mg witaminy B4,
- 0,44 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 110 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Chleb ryżowy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Chleb ryżowy ma w sobie:
- 73,0 mg wapnia,
- 2,83 mg żelaza,
- 40,0 mg magnezu,
- 125 mg fosforu,
- 166 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 603 mg sodu, 1,14 mg cynku, 0,19 mg miedzi, 0,82 mg manganu i 30,9 µg selenu.
4. Chleb ryżowy - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 259 kcal | 73,4 kcal |
Białko | 8,50 g | 2,41 g |
Węglowodany | 48,3 g | 13,69 g |
Cukier | 3,85 g | 1,09 g |
Błonnik | 5,80 g | 1,64 g |
Tłuszcz | 3,30 g | 0,94 g |
Tłuszcze nasycone | 0,63 g | 0,18 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,31 g | 0,37 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,80 g | 0,23 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,40 mg | 0,11 mg |