Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso
1. Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 105 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 22,8 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 0,86 g tłuszczów, w tym:
- 0,17 g tłuszczów nasyconych,
- 0,12 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,29 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 55,0 mg cholesterolu.
2. Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,00 mg witaminy C, 14,00 µg RAE witaminy A, 0,81 mg witaminy E, 46,0 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,09 mg witaminy B1,
- 0,08 mg witaminy B2,
- 2,51 mg witaminy B3,
- 83,7 mg witaminy B4,
- 0,18 mg witaminy B5,
- 0,28 mg witaminy B6,
- 8,00 µg witaminy B9,
- 1,05 µg witaminy B12.
3. Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:
- 14,00 mg wapnia,
- 0,49 mg żelaza,
- 42,0 mg magnezu,
- 138 mg fosforu,
- 244 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 78,0 mg sodu, 0,58 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 37,6 µg selenu.
4. Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 105 kcal | 89,3 kcal |
Białko | 22,8 g | 19,41 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,86 g | 0,73 g |
Tłuszcze nasycone | 0,17 g | 0,14 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,12 g | 0,11 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,29 g | 0,25 g |
Cholesterol | 55,0 mg | 46,8 mg |
Witamina C | 1,00 mg | 0,85 mg |