Drożdże
1. Drożdże – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Drożdże w 100 gramach posiada wartość energetyczną 105 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 8,40 g białka,
- 18,10 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 8,10 g błonnika.
Drożdże ma w 100 g 1,90 g tłuszczów, w tym:
- 0,24 g tłuszczów nasyconych,
- 1,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,00 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Drożdże – jakie ma witaminy?
Drożdże to produkt zawierający 0,10 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Drożdże zawiera również witaminy z grupy B:
- 1,88 mg witaminy B1,
- 1,13 mg witaminy B2,
- 12,30 mg witaminy B3,
- 32,0 mg witaminy B4,
- 4,90 mg witaminy B5,
- 0,43 mg witaminy B6,
- 785 µg witaminy B9,
- 0,01 µg witaminy B12.
3. Drożdże – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Drożdże ma w sobie:
- 19,00 mg wapnia,
- 3,25 mg żelaza,
- 40,0 mg magnezu,
- 336 mg fosforu,
- 601 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 30,0 mg sodu, 9,97 mg cynku, 0,15 mg miedzi, 0,20 mg manganu i 8,10 µg selenu.
4. Drożdże - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 17 g (1 sztuka, 18 g) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 105 kcal | 17,85 kcal |
Białko | 8,40 g | 1,43 g |
Węglowodany | 18,10 g | 3,08 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 8,10 g | 1,38 g |
Tłuszcz | 1,90 g | 0,32 g |
Tłuszcze nasycone | 0,24 g | 0,04 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,05 g | 0,18 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,00 g | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,10 mg | 0,02 mg |