Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 82,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 16,77 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso ma w 100 g 1,20 g tłuszczów, w tym:
- 0,18 g tłuszczów nasyconych,
- 0,24 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,37 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 133 mg cholesterolu.
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso – jakie ma witaminy?
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso to produkt zawierający 0,90 mg witaminy C,15,00 µg RAE witaminy A, 1,50 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,05 mg witaminy B1,
- 0,09 mg witaminy B2,
- 2,28 mg witaminy B3,
- 80,9 mg witaminy B4,
- 0,58 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 44,0 µg witaminy B9,
- 2,15 µg witaminy B12.
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso ma w sobie:
- 60,0 mg wapnia,
- 0,83 mg żelaza,
- 33,0 mg magnezu,
- 270 mg fosforu,
- 296 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 94,0 mg sodu, 1,76 mg cynku,0,69 mg miedzi, 0,52 mg manganu i 36,7 µg selenu.
Dziki rak poddany obróbce nawilżającej mięso - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 82,0 kcal | 69,7 kcal |
| Białko | 16,77 g | 14,26 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 1,20 g | 1,02 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,18 g | 0,15 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,24 g | 0,21 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,37 g | 0,31 g |
| Cholesterol | 133 mg | 113 mg |
| Witamina C | 0,90 mg | 0,77 mg |
| Równoważnik folianów | 44,0 µg | 37,4 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,05 mg | 0,04 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,09 mg | 0,07 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,28 mg | 1,94 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,58 mg | 0,49 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,08 mg | 0,07 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 44,0 µg | 37,4 µg |
| Witamina B4 - cholina | 80,9 mg | 68,8 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 2,15 µg | 1,83 µg |
| Witamina A | 50,0 i.u. | 42,5 i.u. |
| Witamina A | 15,00 µg RAE | 12,75 µg RAE |
| Retinol | 15,00 µg | 12,75 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 1,50 mg | 1,28 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0,10 µg | 0,09 µg |
| Wapń | 60,0 mg | 51,0 mg |
| Żelazo | 0,83 mg | 0,71 mg |
| Magnez | 33,0 mg | 28,1 mg |
| Fosfor | 270 mg | 230 mg |
| Potas | 296 mg | 252 mg |
| Sód | 94,0 mg | 79,9 mg |
| Cynk | 1,76 mg | 1,50 mg |
| Miedź | 0,69 mg | 0,58 mg |
| Mangan | 0,52 mg | 0,44 mg |
| Selen | 36,7 µg | 31,2 µg |
| Woda | 79,4 g | 67,5 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.