Fenkuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Fenkuł to inna nazwa kopru włoskiego. Ma on wiele składników odżywczych. Również zastosowanie fenkułu jest dość szerokie. Fenkuł ma wiele właściwości zdrowotnych. Znalazł także zastosowanie w kosmetologi. Jak można jść fenkuł? Jakie właściwości ma fenkuł?
W tym artykule:
Co to jest fenkuł?
Fenkuł jest nazywany koprem włoskim lub koprem słodkim. Należy do rodzin selerowatych. Fenkuł rośnie w krajach śródziemnomorskich, Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Fenkuł jest uprawiany w wielu regionach świata. Można go spotkać także w Nowej Zelandii, Australii, Meksyku Stanach Zjednoczonych i na Hawajach.
Fenkuł osiąga wysokość do 200 cm. Łodyga jest prosta i pokryta woskiem. Kwiaty fenkułu są drobne i żółte. Jadalną częścią fenkułu jest jego korzeń i nasiona.
Wartości odżywcze fenkuła
Fenkuł nie jest warzywem bardzo kalorycznym. 100 gram fenkułu zawiera tylko 31 kalorii. Fenkuł jest źródłem potasu oraz sodu. Znajdziemy w nim także magnez, wapń i żelazo. Fenkuł to także źródło witamin, takich jak witamina A, witamina C, witamina D, witamina B6, witamina B12, witamina K, kwas foliowy, tiamina i ryboflawina.
Dlaczego warto jeść koperek?
Właściwości zdrowotne fenkułu
Fenkuł od dawna jest używany w medycynie naturalnej. Stosowano go już od starożytności na wszelkie dolegliwości dotyczące bólów głowy i chorób skóry. Fenkuł stosowano także jako środek na wzmocnienie mięśni.
Fenkuł jest także stosowany przy kolkach, dlatego też jest składnikiem herbatek wspomagających laktację u kobiet karmiących piersią. Herbatka z fenkułu pomaga na wzdęcia, nie u niemowląt, ale także u osób dorosłych. Koper włoski stosuje się także na problemy trawienne.
Nasiona fenkułu są stosowane także jako środek wykrztuśnym w walce z mokrym kaszlem. Olejek koprowy można dodać do mleka lub podać go z miodem. Olejek z nasion fenkułu można stosować także w leczeniu grypy. Olejek z fenkułu może być stosowany również do inhalacji. Nasiona fenkułu można stosować w leczeniu aft oraz innych objawów zapalenia jamy ustnej.
Działanie kosmetyczne
Fenkuł znalazła także zastosowanie w kosmetologii. Napar z fenkułu można stosować do przemywania skóry tłustej. Olejek z fenkułu jest stosowany także jako składnik pasty do zębów czy płynu do płukania jamy ustnej. Olejek fenkułowy jest także składnikiem mydeł, płynów do kąpieli i innych kosmetyków. Nasiona fenkułu mają także właściwości odświeżające oddech.
Zastosowanie fenkułu w kuchni
Owoce fenkułu są stosowane do przyprawiania kompotów. Mają one słodki smak z nutą pikanterii. Porównuje się go do anyżu i lukrecji. Owoce fenkułu można spotkać także w różnych mieszkankach przypraw. Stosuje się go w przygotowaniu chutneye lub innych słodkich sosów. Fenkuł jest składnikiem przypraw do ryb. Korzeń fenkułu można jeść na surowo, pieczony lub zapiekany.
Ile kalorii ma surowy koper włoski (fenkuł)?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 87 g (1 szklanka, plasterki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 31,0 kcal | 27,0 kcal |
| Białko | 1,24 g | 1,08 g |
| Węglowodany | 7,30 g | 6,35 g |
| Cukier | 3,93 g | 3,42 g |
| Błonnik | 3,10 g | 2,70 g |
| Tłuszcz | 0,20 g | 0,17 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,09 g | 0,08 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,06 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,17 g | 0,15 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 12,00 mg | 10,44 mg |
| Równoważnik folianów | 27,0 µg | 23,5 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,01 mg | 0,01 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,64 mg | 0,56 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,23 mg | 0,20 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,05 mg | 0,04 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 27,0 µg | 23,5 µg |
| Witamina B4 - cholina | 13,20 mg | 11,48 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 963 i.u. | 838 i.u. |
| Witamina A | 48,0 µg RAE | 41,8 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 578 µg | 503 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 607 µg | 528 µg |
| Witamina E | 0,58 mg | 0,51 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 62,8 µg | 54,6 µg |
| Wapń | 49,0 mg | 42,6 mg |
| Żelazo | 0,73 mg | 0,64 mg |
| Magnez | 17,00 mg | 14,79 mg |
| Fosfor | 50,0 mg | 43,5 mg |
| Potas | 414 mg | 360 mg |
| Sód | 52,0 mg | 45,2 mg |
| Cynk | 0,20 mg | 0,17 mg |
| Miedź | 0,07 mg | 0,06 mg |
| Mangan | 0,19 mg | 0,17 mg |
| Selen | 0,70 µg | 0,61 µg |
| Woda | 90,2 g | 78,5 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.