Glony wakame – charakterystyka, skład, właściwości, jak je przygotować
Glony wakame stają się coraz bardziej popularne. W japońskiej kuchni są powszechnie stosowane. Dodaje się je do sałatek, zup i przystawek. Glony wakame wspomagają odchudzanie i chronią układ krążenia. Jakie właściwości mają glony wakame? Do czego można je wykorzystać?
W tym artykule:
Co to są glony wakame?
Wakame są glonami należącymi do grupy brunatic. Glony wakame rosną w wodzie do głębokości 6 metrów. Mają kolor oliwkowy i cienkie skręcone pasma. Glony wakame mają delikatnie słodki smak. W Polsce glony wakame nie cieszą się dużą popularnością, ale są bardzo popularne np. w Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni glony wakame są dodawane do m.in. do zup i sałatek.
Skład glonów wakame
Skład glonów wakame sprawia, że glony wakame mają bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Glony wakame składają się bowiem z licznych składników mineralnych i witamin. Należą do nich m.in. jod, wapń, żelazo, mangan, magnez i kwas foliowy, a także witaminy: witamina A, witamina C, witamina K, witamina E oraz witaminy z grupy B. Glony wakame składają się również z fukoksantyny i mają właściwości przeciwutleniające. Co ciekawe, w państwach Azji Południowo-Wschodniej zupę z glonów wakame spożywają kobiety w ciąży i kobiety w połogu.
Właściwości glonów
Istnieją liczne właściwości glonów wakame. Przede wszystkim glony wakame wspierają odchudzanie. Glony wakame są niskokaloryczne – 100 g glonów wakame zawiera tylko 45 kcal. Poza tym glony wakame charakteryzują się niską zawartością węglowodanów i tłuszczów. Odchudzanie wspiera także wspomniana fukoksantyna, którą zawierają glony wakame. Fukoksantyna zatrzymuje akumulację tłuszczu w komórkach, a nadto wspiera utlenianie komórek.
Wyjątkowe właściwości alg
Ponadto glony wakame wspomagają pracę układu nerwowego, a to za sprawą EPA (kwasu eikozapentaenowego) należącego do kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. EPA jest też niezbędny do tego, aby nasz organizm wytworzył kwas DHA – 100 g glonów wakame zawiera ok. 200 mg kwasu DHA.
Poza tym glony wakame mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Wspomniane kwasy DHA i EPS pomagają regulować ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują chorobę niedokrwienną serca i chorobę wieńcową. Ponadto fukoksantyna chroni nasz organizm przed udarami mózgu, miażdżycą i zawałem).
Glony wakame mają również pozytywny wpływ na tarczycę. Zawarty w glonach wakame magnez zwiększa poprawia wykorzystanie białka przez ludzki organizm i wytwarzanie hormonów. Z kolei wapń w glonach wakame zwiększa twardość kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Jak przygotować glony wakame?
Aby przygotować glony wakame należy je moczyć przez 3 do 10 minut. Można spoożywać surowe glony wakame, ale można też je ugotować. Glony wakame są świetnym dodatkiem do sałatek, zup czy przystawek.
Ile kalorii mają surowe wodorosty wakame?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 10 g (2 łyżki, 1/8 szklanki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 45,0 kcal | 4,50 kcal |
| Białko | 3,03 g | 0,30 g |
| Węglowodany | 9,14 g | 0,91 g |
| Cukier | 0,65 g | 0,07 g |
| Błonnik | 0,50 g | 0,05 g |
| Tłuszcz | 0,64 g | 0,06 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,13 g | 0,01 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,01 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,22 g | 0,02 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 3,00 mg | 0,30 mg |
| Równoważnik folianów | 196 µg | 19,60 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,01 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,23 mg | 0,02 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,60 mg | 0,16 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,70 mg | 0,07 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,00 mg | 0 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 196 µg | 19,60 µg |
| Witamina B4 - cholina | 13,90 mg | 1,39 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 360 i.u. | 36,0 i.u. |
| Witamina A | 18,00 µg RAE | 1,80 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 216 µg | 21,6 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 1,00 mg | 0,10 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 5,30 µg | 0,53 µg |
| Wapń | 150 mg | 15,00 mg |
| Żelazo | 2,18 mg | 0,22 mg |
| Magnez | 107 mg | 10,70 mg |
| Fosfor | 80,0 mg | 8,00 mg |
| Potas | 50,0 mg | 5,00 mg |
| Sód | 872 mg | 87,2 mg |
| Cynk | 0,38 mg | 0,04 mg |
| Miedź | 0,28 mg | 0,03 mg |
| Mangan | 1,40 mg | 0,14 mg |
| Selen | 0,70 µg | 0,07 µg |
| Woda | 80,0 g | 8,00 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.