Glony wakame – charakterystyka, skład, właściwości, jak je przygotować

Glony wakame stają się coraz bardziej popularne. W japońskiej kuchni są powszechnie stosowane. Dodaje się je do sałatek, zup i przystawek. Glony wakame wspomagają odchudzanie i chronią układ krążenia. Jakie właściwości mają glony wakame? Do czego można je wykorzystać?

Glony wakame – charakterystyka, skład, właściwości, jak je przygotowaćGlony wakame – charakterystyka, skład, właściwości, jak je przygotować
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to są glony wakame?

Wakame są glonami należącymi do grupy brunatic. Glony wakame rosną w wodzie do głębokości 6 metrów. Mają kolor oliwkowy i cienkie skręcone pasma. Glony wakame mają delikatnie słodki smak. W Polsce glony wakame nie cieszą się dużą popularnością, ale są bardzo popularne np. w Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni glony wakame są dodawane do m.in. do zup i sałatek.

Skład glonów wakame

Skład glonów wakame sprawia, że glony wakame mają bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Glony wakame składają się bowiem z licznych składników mineralnych i witamin. Należą do nich m.in. jod, wapń, żelazo, mangan, magnez i kwas foliowy, a także witaminy: witamina A, witamina C, witamina K, witamina E oraz witaminy z grupy B. Glony wakame składają się również z fukoksantyny i mają właściwości przeciwutleniające. Co ciekawe, w państwach Azji Południowo-Wschodniej zupę z glonów wakame spożywają kobiety w ciąży i kobiety w połogu.

Właściwości glonów

Istnieją liczne właściwości glonów wakame. Przede wszystkim glony wakame wspierają odchudzanie. Glony wakame są niskokaloryczne – 100 g glonów wakame zawiera tylko 45 kcal. Poza tym glony wakame charakteryzują się niską zawartością węglowodanów i tłuszczów. Odchudzanie wspiera także wspomniana fukoksantyna, którą zawierają glony wakame. Fukoksantyna zatrzymuje akumulację tłuszczu w komórkach, a nadto wspiera utlenianie komórek.

Wyjątkowe właściwości alg

Ponadto glony wakame wspomagają pracę układu nerwowego, a to za sprawą EPA (kwasu eikozapentaenowego) należącego do kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. EPA jest też niezbędny do tego, aby nasz organizm wytworzył kwas DHA – 100 g glonów wakame zawiera ok. 200 mg kwasu DHA.

Poza tym glony wakame mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Wspomniane kwasy DHA i EPS pomagają regulować ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują chorobę niedokrwienną serca i chorobę wieńcową. Ponadto fukoksantyna chroni nasz organizm przed udarami mózgu, miażdżycą i zawałem).

Glony wakame mają również pozytywny wpływ na tarczycę. Zawarty w glonach wakame magnez zwiększa poprawia wykorzystanie białka przez ludzki organizm i wytwarzanie hormonów. Z kolei wapń w glonach wakame zwiększa twardość kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Jak przygotować glony wakame?

Aby przygotować glony wakame należy je moczyć przez 3 do 10 minut. Można spoożywać surowe glony wakame, ale można też je ugotować. Glony wakame są świetnym dodatkiem do sałatek, zup czy przystawek.

Ile kalorii mają surowe wodorosty wakame?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 10 g (2 łyżki, 1/8 szklanki)
Wartość energetyczna45,0 kcal4,50 kcal
Białko3,03 g0,30 g
Węglowodany9,14 g0,91 g
Cukier0,65 g0,07 g
Błonnik0,50 g0,05 g
Tłuszcz0,64 g0,06 g
Tłuszcze nasycone0,13 g0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone0,06 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,22 g0,02 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C3,00 mg0,30 mg
Równoważnik folianów196 µg19,60 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,23 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,60 mg0,16 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,70 mg0,07 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,00 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy196 µg19,60 µg
Witamina B4 - cholina13,90 mg1,39 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A360 i.u.36,0 i.u.
Witamina A18,00 µg RAE1,80 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten216 µg21,6 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E1,00 mg0,10 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K5,30 µg0,53 µg
Wapń150 mg15,00 mg
Żelazo2,18 mg0,22 mg
Magnez107 mg10,70 mg
Fosfor80,0 mg8,00 mg
Potas50,0 mg5,00 mg
Sód872 mg87,2 mg
Cynk0,38 mg0,04 mg
Miedź0,28 mg0,03 mg
Mangan1,40 mg0,14 mg
Selen0,70 µg0,07 µg
Woda80,0 g8,00 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka