Gotowany orkisz – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Gotowany orkisz w 100 gramach posiada wartość energetyczną 127 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 5,50 g białka,
- 26,4 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 3,90 g błonnika.
Gotowany orkisz ma w 100 g 0,85 g tłuszczów, w tym:
- 0 g tłuszczów nasyconych,
- 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Gotowany orkisz – jakie ma witaminy?
Gotowany orkisz to produkt zawierający 0 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0,26 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Gotowany orkisz zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,10 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 2,57 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 13,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Gotowany orkisz – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Gotowany orkisz ma w sobie:
- 10,00 mg wapnia,
- 1,67 mg żelaza,
- 49,0 mg magnezu,
- 150 mg fosforu,
- 143 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 5,00 mg sodu, 1,25 mg cynku,0,22 mg miedzi, 1,09 mg manganu i 4,00 µg selenu.
Gotowany orkisz - kalorie i wartości odżywcze
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie