Jajko na twardo
1. Jajko na twardo – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Jajko na twardo w 100 gramach posiada wartość energetyczną 155 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 12,58 g białka,
- 1,12 g węglowodanów,
- 1,12 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Jajko na twardo ma w 100 g 10,61 g tłuszczów, w tym:
- 3,27 g tłuszczów nasyconych,
- 4,08 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,41 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 373 mg cholesterolu.
2. Jajko na twardo – jakie ma witaminy?
Jajko na twardo to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 149 µg RAE witaminy A, 1,03 mg witaminy E, 87,0 i.u. witaminy D oraz 0,30 µg witaminy K.
Jajko na twardo zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,07 mg witaminy B1,
- 0,51 mg witaminy B2,
- 0,06 mg witaminy B3,
- 294 mg witaminy B4,
- 1,40 mg witaminy B5,
- 0,12 mg witaminy B6,
- 44,0 µg witaminy B9,
- 1,11 µg witaminy B12.
3. Jajko na twardo – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Jajko na twardo ma w sobie:
- 50,0 mg wapnia,
- 1,19 mg żelaza,
- 10,00 mg magnezu,
- 172 mg fosforu,
- 126 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 124 mg sodu, 1,05 mg cynku, 0,01 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 30,8 µg selenu.
4. Jajko na twardo - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 136 g (240 ml, pokrojone) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 155 kcal | 211 kcal |
Białko | 12,58 g | 17,11 g |
Węglowodany | 1,12 g | 1,52 g |
Cukier | 1,12 g | 1,52 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 10,61 g | 14,43 g |
Tłuszcze nasycone | 3,27 g | 4,44 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,08 g | 5,55 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,41 g | 1,92 g |
Cholesterol | 373 mg | 507 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |