Kajmak (masa krówkowa)
1. Kajmak (masa krówkowa) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Kajmak (masa krówkowa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 315 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 6,84 g białka,
- 55,4 g węglowodanów,
- 49,7 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Kajmak (masa krówkowa) ma w 100 g 7,35 g tłuszczów, w tym:
- 4,53 g tłuszczów nasyconych,
- 2,14 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,38 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 29,0 mg cholesterolu.
2. Kajmak (masa krówkowa) – jakie ma witaminy?
Kajmak (masa krówkowa) to produkt zawierający 2,60 mg witaminy C, 74,0 µg RAE witaminy A, 0,20 mg witaminy E, 6,00 i.u. witaminy D oraz 1,30 µg witaminy K.
Kajmak (masa krówkowa) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,41 mg witaminy B2,
- 0,21 mg witaminy B3,
- 89,1 mg witaminy B4,
- 0,84 mg witaminy B5,
- 0,02 mg witaminy B6,
- 11,00 µg witaminy B9,
- 0,31 µg witaminy B12.
3. Kajmak (masa krówkowa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Kajmak (masa krówkowa) ma w sobie:
- 251 mg wapnia,
- 0,17 mg żelaza,
- 22,0 mg magnezu,
- 193 mg fosforu,
- 350 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 129 mg sodu, 0,79 mg cynku, 0,00 mg miedzi, 0,00 mg manganu i 2,70 µg selenu.
4. Kajmak (masa krówkowa) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 19 g (1 łyżka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 315 kcal | 59,9 kcal |
Białko | 6,84 g | 1,30 g |
Węglowodany | 55,4 g | 10,52 g |
Cukier | 49,7 g | 9,45 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 7,35 g | 1,40 g |
Tłuszcze nasycone | 4,53 g | 0,86 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,14 g | 0,41 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,38 g | 0,07 g |
Cholesterol | 29,0 mg | 5,51 mg |
Witamina C | 2,60 mg | 0,49 mg |