Kaszanka – skład, wartości odżywcze, kalorie

Kaszanka jest niezwykle popularnym produktem mięsnym w Polsce. Przez wiele osób niedoceniane są prozdrowotne właściwości kaszanki. Dlaczego warto przekonać się do jedzenia kaszanki i kto powinien ograniczyć ją w swoim menu?

Kaszanka składa się głównie z podrobówKaszanka składa się głównie z podrobów
Źródło zdjęć: © Flickr
Anna Krzpiet

Skład kaszanki

Kaszanka należy do grupy wędlin podrobowych, czyli przetworów wyprodukowanych z solonych bądź peklowanych podrobów, mięsa i tłuszczu, najczęściej w naturalnych osłonkach. Najczęściej dostępne są kaszanka parzona, kaszanka pieczona lub kaszanka wędzona.

Kaszanka składa się głównie z podrobów, czyli wątroby, płuc, skóry wieprzowej, a także krwi wieprzowej tłuszczu i kaszy jęczmiennej bądź kaszy gryczanej.

Dodatkowo jest doprawiona cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim i majerankiem.

Mięso ekologiczne

Ze względu na swój nieskomplikowany skład, w sklepach dostępna jest w niskich cenach. Jednak warto nie kierować się tylko cenę i zapłacić więcej, ale za kaszankę lepszej jakości. Przez miłośników najczęściej polecana jest swojska kaszanka gryczana.

W zależności od regionu, w którym jest wytwarzana, kaszanka może nieco różnić się składem, kształtem, długością i grubością. Może być również inaczej nazywana.

Na Śląsku kaszanka nazywana jest „krupniokiem”. Co ciekawe, w 2016 roku „krupniok” został wprowadzony do systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Jest to system ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, który ma na celu chronić nazewnictwo i autentyczność produktów.

Kaszanka ma w sobie dużo białka, żelaza oraz witamimny C
Kaszanka ma w sobie dużo białka, żelaza oraz witamimny C © 123RF

Przetworzone produkty spożywcze

Kaszanka to jeden z najmniej przetworzonych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Kaszanka, dzięki znajdującej się w składzie kaszy, dostarcza dużą ilość błonnika, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak fosfor miedź i potas.

Ponadto najczęściej używana w produkcji kaszanki kasza gryczana posiada właściwości odkwaszające organizm, obniża ciśnienie krwi, pomaga w niedokrwistości dzięki dużej zawartości witaminy E i kwasu foliowego, a także nie zawiera glutenu.

Zawartość krwi i podrobów w kaszance sprawia, że staje się ona niezwykle odżywcza, a także bogata w żelazo, wapń, cynk i miedź i witaminę A, witaminę D i witaminę K.

Przez dużą zawartość żelaza, białka i witaminy C, kaszanka jest polecana kobietom, które przechodzą obfite miesiączki, a także osobom z anemią. Kaszanka nie jest polecana osobom z dużym cholesterolem, ponieważ zawiera duże ilości tłuszczu.

Ze względu na dużą zawartość puryn, kaszanki nie powinny spożywać także osoby z dną moczanową, ponieważ związki te mogą ulec rozkładowi do kwasu moczowego. Kobiety w ciąży również powinny ograniczyć spożywanie kaszanki, ze względu na dużą ilość witaminy A, której nadmiar może powodować wady rozwojowe u dziecka.

Zobacz także

Kaloryczność kaszanki

W typowej wiejskiej kaszance w 100 g znajduje się około 200 kalorii. W tym znajduje się 12,3 g tłuszczu, 8,8 g węglowodanów oraz 13, 9 g białka. Kaszanki dostępne w sklepach w 100 g najczęściej posiadają 391 kcal, 14,4 g białka, 1,4 g węglowodanów, 34,5 g tłuszczu, 88,8 mg cholesterolu i 0,2 g błonnika.

Kaloryczność kaszanki wzrasta ze sposobem jej przyrządzania. Najwięcej kalorii będzie posiadała kaszanka smażona. Ostatnio jednak największą popularnością cieszy się kaszanka z grilla.

Zaleca się również, by unikać dodatków, takich jak sosy czy ketchup, ponieważ zawierają duże ilości cukru i są produktami wysokokalorycznymi. Zamiast tego kaszankę można podać ze świeżymi warzywami bądź surówką.

Czy kaszanka ma dużo kalorii?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 100 g (4 plasterki)
Wartość energetyczna379 kcal379 kcal
Białko14,60 g14,60 g
Węglowodany1,29 g1,29 g
Cukier1,29 g1,29 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz34,5 g34,5 g
Tłuszcze nasycone13,40 g13,40 g
Tłuszcze jednonienasycone15,90 g15,90 g
Tłuszcze wielonienasycone3,46 g3,46 g
Cholesterol120 mg120 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów5,00 µg5,00 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,07 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,13 mg0,13 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,20 mg1,20 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,60 mg0,60 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg5,00 µg
Witamina B4 - cholina72,8 mg72,8 mg
Witamina B12 - kobalamina1,00 µg1,00 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,13 mg0,13 mg
Witamina D1,30 µg1,30 µg
Witamina D52,0 i.u.52,0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń6,00 mg6,00 mg
Żelazo6,40 mg6,40 mg
Magnez8,00 mg8,00 mg
Fosfor22,0 mg22,0 mg
Potas38,0 mg38,0 mg
Sód680 mg680 mg
Cynk1,30 mg1,30 mg
Miedź0,04 mg0,04 mg
Mangan0,01 mg0,01 mg
Selen15,50 µg15,50 µg
Woda47,3 g47,3 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka