Kiełki pszenicy
1. Kiełki pszenicy – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Kiełki pszenicy w 100 gramach posiada wartość energetyczną 198 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 7,49 g białka,
- 42,5 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 1,10 g błonnika.
Kiełki pszenicy ma w 100 g 1,27 g tłuszczów, w tym:
- 0,21 g tłuszczów nasyconych,
- 0,15 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,56 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Kiełki pszenicy – jakie ma witaminy?
Kiełki pszenicy to produkt zawierający 2,60 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Kiełki pszenicy zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,23 mg witaminy B1,
- 0,16 mg witaminy B2,
- 3,09 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,95 mg witaminy B5,
- 0,27 mg witaminy B6,
- 38,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Kiełki pszenicy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Kiełki pszenicy ma w sobie:
- 28,0 mg wapnia,
- 2,14 mg żelaza,
- 82,0 mg magnezu,
- 200 mg fosforu,
- 169 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 16,00 mg sodu, 1,65 mg cynku, 0,26 mg miedzi, 1,86 mg manganu i 42,5 µg selenu.
4. Kiełki pszenicy - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 108 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 198 kcal | 214 kcal |
Białko | 7,49 g | 8,09 g |
Węglowodany | 42,5 g | 45,9 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 1,10 g | 1,19 g |
Tłuszcz | 1,27 g | 1,37 g |
Tłuszcze nasycone | 0,21 g | 0,22 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,15 g | 0,16 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,56 g | 0,60 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 2,60 mg | 2,81 mg |