Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 262 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 23,9 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 17,81 g tłuszczów, w tym:
- 4,18 g tłuszczów nasyconych,
- 7,01 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 4,30 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 75,0 mg cholesterolu.
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 0,40 mg witaminy C,54,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,16 mg witaminy B1,
- 0,41 mg witaminy B2,
- 6,85 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,99 mg witaminy B5,
- 0,46 mg witaminy B6,
- 2,00 µg witaminy B9,
- 19,00 µg witaminy B12.
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:
- 15,00 mg wapnia,
- 1,57 mg żelaza,
- 97,0 mg magnezu,
- 278 mg fosforu,
- 401 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 83,0 mg sodu, 0,94 mg cynku,0,09 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 51,6 µg selenu.
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 88 g (1 filet) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 262 kcal | 231 kcal |
| Białko | 23,9 g | 21,0 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 17,81 g | 15,67 g |
| Tłuszcze nasycone | 4,18 g | 3,68 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 7,01 g | 6,17 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 4,30 g | 3,78 g |
| Cholesterol | 75,0 mg | 66,0 mg |
| Witamina C | 0,40 mg | 0,35 mg |
| Równoważnik folianów | 2,00 µg | 1,76 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,16 mg | 0,14 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,41 mg | 0,36 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 6,85 mg | 6,03 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,99 mg | 0,87 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,46 mg | 0,41 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 2,00 µg | 1,76 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 19,00 µg | 16,72 µg |
| Witamina A | 180 i.u. | 158 i.u. |
| Witamina A | 54,0 µg RAE | 47,5 µg RAE |
| Retinol | 54,0 µg | 47,5 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 15,00 mg | 13,20 mg |
| Żelazo | 1,57 mg | 1,38 mg |
| Magnez | 97,0 mg | 85,4 mg |
| Fosfor | 278 mg | 245 mg |
| Potas | 401 mg | 353 mg |
| Sód | 83,0 mg | 73,0 mg |
| Cynk | 0,94 mg | 0,83 mg |
| Miedź | 0,09 mg | 0,08 mg |
| Mangan | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Selen | 51,6 µg | 45,4 µg |
| Woda | 53,3 g | 46,9 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.