Trwa ładowanie...

Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso

1. Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 262 kcal.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 23,9 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 17,81 g tłuszczów, w tym:

  • 4,18 g tłuszczów nasyconych,
  • 7,01 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 4,30 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 75,0 mg cholesterolu.

2. Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?

Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 0,40 mg witaminy C, 54,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,16 mg witaminy B1,
  • 0,41 mg witaminy B2,
  • 6,85 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,99 mg witaminy B5,
  • 0,46 mg witaminy B6,
  • 2,00 µg witaminy B9,
  • 19,00 µg witaminy B12.

3. Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:

  • 15,00 mg wapnia,
  • 1,57 mg żelaza,
  • 97,0 mg magnezu,
  • 278 mg fosforu,
  • 401 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 83,0 mg sodu, 0,94 mg cynku, 0,09 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 51,6 µg selenu.

4. Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 88 g (1 filet)
Wartość energetyczna 262 kcal 231 kcal
Białko 23,9 g 21,0 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 17,81 g 15,67 g
Tłuszcze nasycone 4,18 g 3,68 g
Tłuszcze jednonienasycone 7,01 g 6,17 g
Tłuszcze wielonienasycone 4,30 g 3,78 g
Cholesterol 75,0 mg 66,0 mg
Witamina C 0,40 mg 0,35 mg
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso
Makrela atlantycka poddana obróbce wysuszającej mięso (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.