Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso
1. Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 134 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 26,0 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 2,56 g tłuszczów, w tym:
- 0,47 g tłuszczów nasyconych,
- 0,98 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,59 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 68,0 mg cholesterolu.
2. Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C, 252 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,12 mg witaminy B1,
- 0,58 mg witaminy B2,
- 10,46 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,97 mg witaminy B5,
- 0,51 mg witaminy B6,
- 9,00 µg witaminy B9,
- 18,00 µg witaminy B12.
3. Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:
- 40,0 mg wapnia,
- 2,28 mg żelaza,
- 41,0 mg magnezu,
- 318 mg fosforu,
- 558 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 203 mg sodu, 0,72 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 46,8 µg selenu.
4. Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 134 kcal | 114 kcal |
Białko | 26,0 g | 22,1 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 2,56 g | 2,18 g |
Tłuszcze nasycone | 0,47 g | 0,40 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,98 g | 0,83 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,59 g | 0,50 g |
Cholesterol | 68,0 mg | 57,8 mg |
Witamina C | 1,60 mg | 1,36 mg |