Maniok - pochodzenie, wartości odżywcze, toksyczna roślina, zastosowanie, zalecenia

Maniok to egzotyczna roślina uprawna. Pochodzi z Brazylii. Choć w Europie jest to mało popularne warzywo, to w Ameryce stanowi podstawę codziennego jadłospisu. Jest uprawiana także w Azji i Afryce.

Maniok - pochodzenie, wartości odżywcze, toksyczna roślina, zastosowanie, zaleceniaManiok - pochodzenie, wartości odżywcze, toksyczna roślina, zastosowanie, zalecenia
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Pochodzenie manioku

Maniok to krzew z rośliny wilczomleczowatych. Występuje około 100 gatunków manioku. Najbardziej powszechną odmianą jest maniok jadalny. Stanowi on podstawę diety ok 60 proc. ludności w Ameryce Południowej, Azji oraz w Afryce. Ma takie samo znaczenie jak ziemniaki, ryż oraz pszenica. Maniok nie jest wymagającą rośliną, dlatego zyskał taką popularność w klimacie tropikalnym.

Wartości odżywcze manioku

Maniok jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów i przyrządza się go na różne sposoby. Bulwy manioku są podłużne, grube i otacza je szorstka skórka. Miąższ manioku jest biały. Roślina jest bogata w skrobię, kalorie i minerały, ale jest uboga w białko. Bulwy są najpopularniejsze w kuchni, jednak używa się także liście i nasiona. Mleczko z manioku służy do produkcji kauczuku.

Dieta bogata w maniok pozwala utrzymać wysokie stężenie glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi. Wpływa też na wysoki poziom glikogenu w mięśniach. Jedzenie manioku wydłuża czas trwania ćwiczeń wytrzymałościowych.

Czego nie wiesz o ziemniakach

Czy maniok jest trujący?

Maniok spożywany na surowo jest trujący. Substancje zawarte w manioku mogą przekształcać się w kwas pruski – śmiertelny cyjanowodór. Uzdatnianie manioku do spożycia jest czasochłonne. Aby pozbawić maniok trujących enzymów należy go przygotować (ugotować, upiec, usmażyć, ususzyć). Bulwa musi być namaczana czasami cały dzień, wytrwale gotowana, ścierana, suszona, filtrowana i wyżymana aby pozbyć się z niej trujących substancji.

Zastosowanie manioku

Maniok w klimacie tropikalnym jest tak samo popularny jak ziemniaki w Europie. Smak manioku zbliżony jest do smaku ziemniaków. Bulwy można ugotować, upiec lub usmażyć i zjeść rozgniecione. Z mąki z manioku piecze się chleb, ciastka a także zagęszcza się potrawy. Można przysadzić z niego maniokowe placki, puree a także maniokowe piwo.

Produktem pozyskiwanym z manioku jest tapioka. Ten produkt jest już bardziej znany Europejczykom ponieważ przygotowuje się z niego desery i napój Bubble Tea. Występuje w formie perłowych kulek, płatków oraz mąki. Tapiokę używa się do zagęszczania dań i musów. Stosuje się ją do produkcji kiśli mlecznych i owocowych czy także legumin.

Pozyskiwanie tapioki

Maniok zalecany jest osobom z celiakią. Zawiera głownie węglowodany, a białka, tłuszcze, błonnik i witaminy występują w niewielkiej ilości. Tapioka pozyskiwana z manioku jest dobrym źródłem skrobi opornej, która wspomaga funkconiwanie układu pokarmowego. Zalecana jest także w takich jednostkach chorobowych jak: choroba Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.

Ile kalorii ma surowy maniok

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 206 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna160 kcal330 kcal
Białko1,36 g2,80 g
Węglowodany38,1 g78,4 g
Cukier1,70 g3,50 g
Błonnik1,80 g3,71 g
Tłuszcz0,28 g0,58 g
Tłuszcze nasycone0,07 g0,15 g
Tłuszcze jednonienasycone0,08 g0,16 g
Tłuszcze wielonienasycone0,05 g0,10 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C20,6 mg42,4 mg
Równoważnik folianów27,0 µg55,6 µg
Witamina B1 - tiamina0,09 mg0,18 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,05 mg0,10 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,85 mg1,76 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,11 mg0,22 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,09 mg0,18 mg
Witamina B9 - kwas foliowy27,0 µg55,6 µg
Witamina B4 - cholina23,7 mg48,8 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A13,00 i.u.26,8 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE2,06 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten8,00 µg16,48 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,19 mg0,39 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K1,90 µg3,91 µg
Wapń16,00 mg33,0 mg
Żelazo0,27 mg0,56 mg
Magnez21,0 mg43,3 mg
Fosfor27,0 mg55,6 mg
Potas271 mg558 mg
Sód14,00 mg28,8 mg
Cynk0,34 mg0,70 mg
Miedź0,10 mg0,21 mg
Mangan0,38 mg0,79 mg
Selen0,70 µg1,44 µg
Woda59,7 g123 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka