Marakuja - charakterystyka i pochodzenie, zastosowanie

Marakuja, zwana passiflorą, granadillą purpurową lub po prostu super owocem z Amazonii, to bogactwo składników minerałów i witamin. Stosowana jest między innymi w lecznictwie, kosmetyce oraz w kuchni.

Marakuja - charakterystyka i pochodzenie, zastosowanieMarakuja - charakterystyka i pochodzenie, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Pochoczenie marakui

Marakuja, której nazwa w języku indiańskim znaczy "coś do zjedzenia jednym haustem”, to egzotyczny owoc męczennicy jadalnej – passiflory edulis - rośliny z rodziny męczennicowatych. Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej (Paragwaj, Brazylia, Argentyna). Uprawiana jest w krajach tropikalnych oraz w Nowej Zelandii, Afryce, Azji, na Hawajach i Galapagos.

Marakuja jest okrągła, wyglądem przypomina śliwkę. Zależnie od odmiany ma pomarańczowo-brązową lub fioletową skórkę, pomarańczowo-czerwony lub fioletowy galaretowaty i kleisty miąższ, w którym znajdują się jadalne pestki. Marakuja fioletowa jest słodka, natomiast marakuja pomarańczowa kwaśna.

Marakuja to bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, sód, cynk, żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor.

Warzywa i owoce idealne podczas diety

Zastosowanie marakui

Marakuję stosuje się w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie naturalnej.

Rdzenne plemiona obu Ameryk od wieków doceniały właściwości lecznicze marakui. Do dziś stosują ją jako środek prozdrowotny na wiele dolegliwości. W Brazylii nasiona marakui stosuje się jako środek nasenny, a w Portoryko spożywa się ją, aby obniżyć ciśnienie krwi.

W Amazonii marakuję zjada się, by wzmocnić serce oraz jako remedium na kaszel. Marakuja wykazuje również działanie przeciwzapalne, stosowana jest w pomocniczym leczeniu ran i urazów. Nasiona passiflory obniżają cholesterol. Owoce marakui są także stosowane jako środek uspokajający, a jej sok wykorzystywany jest jako w celu poprawienia trawienia. Marakuja wspomaga wzrok i odporność organizmu, poprawia pamięć i koncentrację, jest również bogata w błonnik.

W kosmetyce wykorzystuje się głównie olej pozyskiwany z marakui, który ma przyjemny i delikatny zapach oraz szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tzw. tłustego filmu. Z uwagi na swoje właściwości zmiękczające, odmładzające i regenerujące stosowany jest w pielęgnacji skóry. Spowalnia starzenie skóry, poprawia koloryt, pomaga niwelować przebarwienia oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej z marakui stosowany jest również do pielęgnacji włosów zniszczonych i suchych. Łagodzi także bóle mięśni, działa relaksująco i odprężająco, co czyni go doskonałym olejkiem do masażu.

Zobacz także:

Marakuja, charakteryzująca się słodko-kwaśnym smakiem, to doskonała samodzielna przekąska. Wystarczy przeciąć owoc na pół i łyżką wydrążyć miąższ. W kuchni marakuja jest również idealnym dodatkiem do koktajli, jogurtów, ciast, deserów oraz lodów. Marakuja nadaje się również do przyrządzania galaretek, dżemów oraz marmolady. Stosuje się ją jako dodatek do dań z kurczaka, wieprzowiny i ryb oraz sałatek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Ile kalorii ma surowa fioletowa marakuja

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 236 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna97,0 kcal229 kcal
Białko2,20 g5,19 g
Węglowodany23,4 g55,2 g
Cukier11,20 g26,4 g
Błonnik10,40 g24,5 g
Tłuszcz0,70 g1,65 g
Tłuszcze nasycone0,06 g0,14 g
Tłuszcze jednonienasycone0,09 g0,20 g
Tłuszcze wielonienasycone0,41 g0,97 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C30,0 mg70,8 mg
Równoważnik folianów14,00 µg33,0 µg
Witamina B1 - tiamina0 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,13 mg0,31 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,50 mg3,54 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,10 mg0,24 mg
Witamina B9 - kwas foliowy14,00 µg33,0 µg
Witamina B4 - cholina7,60 mg17,94 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A1,272 i.u.3,002 i.u.
Witamina A64,0 µg RAE151 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten743 µg1,753 µg
Beta-kryptoksantyna41,0 µg96,8 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,02 mg0,05 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0,70 µg1,65 µg
Wapń12,00 mg28,3 mg
Żelazo1,60 mg3,78 mg
Magnez29,0 mg68,4 mg
Fosfor68,0 mg160 mg
Potas348 mg821 mg
Sód28,0 mg66,1 mg
Cynk0,10 mg0,24 mg
Miedź0,09 mg0,20 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen0,60 µg1,42 µg
Woda72,9 g172 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka