Marakuja - charakterystyka i pochodzenie, zastosowanie
Marakuja, zwana passiflorą, granadillą purpurową lub po prostu super owocem z Amazonii, to bogactwo składników minerałów i witamin. Stosowana jest między innymi w lecznictwie, kosmetyce oraz w kuchni.
W tym artykule:
Pochoczenie marakui
Marakuja, której nazwa w języku indiańskim znaczy "coś do zjedzenia jednym haustem”, to egzotyczny owoc męczennicy jadalnej – passiflory edulis - rośliny z rodziny męczennicowatych. Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej (Paragwaj, Brazylia, Argentyna). Uprawiana jest w krajach tropikalnych oraz w Nowej Zelandii, Afryce, Azji, na Hawajach i Galapagos.
Marakuja jest okrągła, wyglądem przypomina śliwkę. Zależnie od odmiany ma pomarańczowo-brązową lub fioletową skórkę, pomarańczowo-czerwony lub fioletowy galaretowaty i kleisty miąższ, w którym znajdują się jadalne pestki. Marakuja fioletowa jest słodka, natomiast marakuja pomarańczowa kwaśna.
Marakuja to bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, sód, cynk, żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor.
Warzywa i owoce idealne podczas diety
Zastosowanie marakui
Marakuję stosuje się w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie naturalnej.
Rdzenne plemiona obu Ameryk od wieków doceniały właściwości lecznicze marakui. Do dziś stosują ją jako środek prozdrowotny na wiele dolegliwości. W Brazylii nasiona marakui stosuje się jako środek nasenny, a w Portoryko spożywa się ją, aby obniżyć ciśnienie krwi.
W Amazonii marakuję zjada się, by wzmocnić serce oraz jako remedium na kaszel. Marakuja wykazuje również działanie przeciwzapalne, stosowana jest w pomocniczym leczeniu ran i urazów. Nasiona passiflory obniżają cholesterol. Owoce marakui są także stosowane jako środek uspokajający, a jej sok wykorzystywany jest jako w celu poprawienia trawienia. Marakuja wspomaga wzrok i odporność organizmu, poprawia pamięć i koncentrację, jest również bogata w błonnik.
W kosmetyce wykorzystuje się głównie olej pozyskiwany z marakui, który ma przyjemny i delikatny zapach oraz szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tzw. tłustego filmu. Z uwagi na swoje właściwości zmiękczające, odmładzające i regenerujące stosowany jest w pielęgnacji skóry. Spowalnia starzenie skóry, poprawia koloryt, pomaga niwelować przebarwienia oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej z marakui stosowany jest również do pielęgnacji włosów zniszczonych i suchych. Łagodzi także bóle mięśni, działa relaksująco i odprężająco, co czyni go doskonałym olejkiem do masażu.
Zobacz także:
Marakuja, charakteryzująca się słodko-kwaśnym smakiem, to doskonała samodzielna przekąska. Wystarczy przeciąć owoc na pół i łyżką wydrążyć miąższ. W kuchni marakuja jest również idealnym dodatkiem do koktajli, jogurtów, ciast, deserów oraz lodów. Marakuja nadaje się również do przyrządzania galaretek, dżemów oraz marmolady. Stosuje się ją jako dodatek do dań z kurczaka, wieprzowiny i ryb oraz sałatek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Ile kalorii ma surowa fioletowa marakuja
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 236 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 97,0 kcal | 229 kcal |
| Białko | 2,20 g | 5,19 g |
| Węglowodany | 23,4 g | 55,2 g |
| Cukier | 11,20 g | 26,4 g |
| Błonnik | 10,40 g | 24,5 g |
| Tłuszcz | 0,70 g | 1,65 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,06 g | 0,14 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,20 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,41 g | 0,97 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 30,0 mg | 70,8 mg |
| Równoważnik folianów | 14,00 µg | 33,0 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,13 mg | 0,31 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,50 mg | 3,54 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,10 mg | 0,24 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 14,00 µg | 33,0 µg |
| Witamina B4 - cholina | 7,60 mg | 17,94 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 1,272 i.u. | 3,002 i.u. |
| Witamina A | 64,0 µg RAE | 151 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 743 µg | 1,753 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 41,0 µg | 96,8 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,02 mg | 0,05 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0,70 µg | 1,65 µg |
| Wapń | 12,00 mg | 28,3 mg |
| Żelazo | 1,60 mg | 3,78 mg |
| Magnez | 29,0 mg | 68,4 mg |
| Fosfor | 68,0 mg | 160 mg |
| Potas | 348 mg | 821 mg |
| Sód | 28,0 mg | 66,1 mg |
| Cynk | 0,10 mg | 0,24 mg |
| Miedź | 0,09 mg | 0,20 mg |
| Mangan | 0 mg | 0 mg |
| Selen | 0,60 µg | 1,42 µg |
| Woda | 72,9 g | 172 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.