Marynowany bakłażan – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Marynowany bakłażan w 100 gramach posiada wartość energetyczną 49,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,90 g białka,
- 9,77 g węglowodanów,
- 4,80 g cukrów,
- 2,50 g błonnika.
Marynowany bakłażan ma w 100 g 0,70 g tłuszczów, w tym:
- 0,14 g tłuszczów nasyconych,
- 0,06 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,29 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Marynowany bakłażan – jakie ma witaminy?
Marynowany bakłażan to produkt zawierający 0 mg witaminy C,3,00 µg RAE witaminy A, 0,03 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 3,70 µg witaminy K.
Marynowany bakłażan zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,05 mg witaminy B1,
- 0,07 mg witaminy B2,
- 0,66 mg witaminy B3,
- 11,90 mg witaminy B4,
- 0 mg witaminy B5,
- 0,14 mg witaminy B6,
- 20,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Marynowany bakłażan – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Marynowany bakłażan ma w sobie:
- 25,0 mg wapnia,
- 0,77 mg żelaza,
- 6,00 mg magnezu,
- 9,00 mg fosforu,
- 12,00 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 1,674 mg sodu, 0,23 mg cynku,0,17 mg miedzi, 0 mg manganu i 0,60 µg selenu.
Marynowany bakłażan - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 136 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 49,0 kcal | 66,6 kcal |
| Białko | 0,90 g | 1,22 g |
| Węglowodany | 9,77 g | 13,29 g |
| Cukier | 4,80 g | 6,53 g |
| Błonnik | 2,50 g | 3,40 g |
| Tłuszcz | 0,70 g | 0,95 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,14 g | 0,19 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,09 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,29 g | 0,40 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 20,0 µg | 27,2 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,05 mg | 0,07 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,07 mg | 0,10 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,66 mg | 0,90 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,14 mg | 0,19 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 20,0 µg | 27,2 µg |
| Witamina B4 - cholina | 11,90 mg | 16,18 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 50,0 i.u. | 68,0 i.u. |
| Witamina A | 3,00 µg RAE | 4,08 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 30,0 µg | 40,8 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 3,70 µg | 5,03 µg |
| Wapń | 25,0 mg | 34,0 mg |
| Żelazo | 0,77 mg | 1,05 mg |
| Magnez | 6,00 mg | 8,16 mg |
| Fosfor | 9,00 mg | 12,24 mg |
| Potas | 12,00 mg | 16,32 mg |
| Sód | 1,674 mg | 2,277 mg |
| Cynk | 0,23 mg | 0,31 mg |
| Miedź | 0,17 mg | 0,24 mg |
| Mangan | 0 mg | 0 mg |
| Selen | 0,60 µg | 0,82 µg |
| Woda | 86,9 g | 118 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie