Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso
1. Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 172 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 23,8 g białka,
- 7,39 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso ma w 100 g 4,48 g tłuszczów, w tym:
- 0,85 g tłuszczów nasyconych,
- 1,01 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,21 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 56,0 mg cholesterolu.
2. Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso – jakie ma witaminy?
Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso to produkt zawierający 13,60 mg witaminy C, 91,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,30 mg witaminy B1,
- 0,42 mg witaminy B2,
- 3,00 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,95 mg witaminy B5,
- 0,10 mg witaminy B6,
- 76,0 µg witaminy B9,
- 24,0 µg witaminy B12.
3. Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso ma w sobie:
- 33,0 mg wapnia,
- 6,72 mg żelaza,
- 37,0 mg magnezu,
- 285 mg fosforu,
- 268 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 369 mg sodu, 2,67 mg cynku, 0,15 mg miedzi, 6,80 mg manganu i 89,6 µg selenu.
4. Omułek jadalny poddany obróbce nawilżającej mięso - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 172 kcal | 146 kcal |
Białko | 23,8 g | 20,2 g |
Węglowodany | 7,39 g | 6,28 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 4,48 g | 3,81 g |
Tłuszcze nasycone | 0,85 g | 0,72 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,01 g | 0,86 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,21 g | 1,03 g |
Cholesterol | 56,0 mg | 47,6 mg |
Witamina C | 13,60 mg | 11,56 mg |