Pieczona pierś z indyka – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Pieczona pierś z indyka w 100 gramach posiada wartość energetyczną 136 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 29,5 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Pieczona pierś z indyka ma w 100 g 1,97 g tłuszczów, w tym:
- 0,66 g tłuszczów nasyconych,
- 0,64 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,67 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 70,0 mg cholesterolu.
Pieczona pierś z indyka – jakie ma witaminy?
Pieczona pierś z indyka to produkt zawierający 0 mg witaminy C,3,00 µg RAE witaminy A, 0,06 mg witaminy E,10,00 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Pieczona pierś z indyka zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,19 mg witaminy B2,
- 11,75 mg witaminy B3,
- 76,4 mg witaminy B4,
- 1,04 mg witaminy B5,
- 0,83 mg witaminy B6,
- 9,00 µg witaminy B9,
- 1,76 µg witaminy B12.
Pieczona pierś z indyka – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Pieczona pierś z indyka ma w sobie:
- 14,00 mg wapnia,
- 0,97 mg żelaza,
- 28,0 mg magnezu,
- 253 mg fosforu,
- 297 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 114 mg sodu, 1,52 mg cynku,0,06 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 30,7 µg selenu.
Pieczona pierś z indyka - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 863 g (1 pierś) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 136 kcal | 1,174 kcal |
| Białko | 29,5 g | 255 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 1,97 g | 17,00 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,66 g | 5,70 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,64 g | 5,52 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,67 g | 5,78 g |
| Cholesterol | 70,0 mg | 604 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 9,00 µg | 77,7 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,04 mg | 0,37 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,19 mg | 1,64 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 11,75 mg | 101 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 1,04 mg | 8,93 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,83 mg | 7,16 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 9,00 µg | 77,7 µg |
| Witamina B4 - cholina | 76,4 mg | 659 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,76 µg | 15,19 µg |
| Witamina A | 9,00 i.u. | 77,7 i.u. |
| Witamina A | 3,00 µg RAE | 25,9 µg RAE |
| Retinol | 3,00 µg | 25,9 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 7,00 µg | 60,4 µg |
| Witamina E | 0,06 mg | 0,52 mg |
| Witamina D | 0,20 µg | 1,73 µg |
| Witamina D | 10,00 i.u. | 86,3 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 14,00 mg | 121 mg |
| Żelazo | 0,97 mg | 8,37 mg |
| Magnez | 28,0 mg | 242 mg |
| Fosfor | 253 mg | 2,183 mg |
| Potas | 297 mg | 2,563 mg |
| Sód | 114 mg | 984 mg |
| Cynk | 1,52 mg | 13,12 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,52 mg |
| Mangan | 0,01 mg | 0,04 mg |
| Selen | 30,7 µg | 265 µg |
| Woda | 67,5 g | 583 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.