Płatki ryżowe
1. Płatki ryżowe – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Płatki ryżowe w 100 gramach posiada wartość energetyczną 381 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 6,45 g białka,
- 86,0 g węglowodanów,
- 8,35 g cukrów,
- 0,70 g błonnika.
Płatki ryżowe ma w 100 g 1,27 g tłuszczów, w tym:
- 0,36 g tłuszczów nasyconych,
- 0,25 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,33 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Płatki ryżowe – jakie ma witaminy?
Płatki ryżowe to produkt zawierający 46,0 mg witaminy C, 608 µg RAE witaminy A, 0,08 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Płatki ryżowe zawiera również witaminy z grupy B:
- 2,05 mg witaminy B1,
- 2,52 mg witaminy B2,
- 26,2 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,31 mg witaminy B5,
- 2,68 mg witaminy B6,
- 0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Płatki ryżowe – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Płatki ryżowe ma w sobie:
- 5,00 mg wapnia,
- 10,53 mg żelaza,
- 24,0 mg magnezu,
- 96,0 mg fosforu,
- 108 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 850 mg sodu, 1,19 mg cynku, 0,16 mg miedzi, 1,06 mg manganu i 13,60 µg selenu.
4. Płatki ryżowe - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 381 kcal | 107 kcal |
Białko | 6,45 g | 1,81 g |
Węglowodany | 86,0 g | 24,1 g |
Cukier | 8,35 g | 2,34 g |
Błonnik | 0,70 g | 0,20 g |
Tłuszcz | 1,27 g | 0,36 g |
Tłuszcze nasycone | 0,36 g | 0,10 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,25 g | 0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,33 g | 0,09 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 46,0 mg | 12,88 mg |