Pszenica ozima, czerwona (twarda)
1. Pszenica ozima, czerwona (twarda) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Pszenica ozima, czerwona (twarda) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 327 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 12,61 g białka,
- 71,2 g węglowodanów,
- 0,41 g cukrów,
- 12,20 g błonnika.
Pszenica ozima, czerwona (twarda) ma w 100 g 1,54 g tłuszczów, w tym:
- 0,27 g tłuszczów nasyconych,
- 0,20 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,63 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Pszenica ozima, czerwona (twarda) – jakie ma witaminy?
Pszenica ozima, czerwona (twarda) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 1,01 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 1,90 µg witaminy K.
Pszenica ozima, czerwona (twarda) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,38 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 5,46 mg witaminy B3,
- 31,2 mg witaminy B4,
- 0,95 mg witaminy B5,
- 0,30 mg witaminy B6,
- 38,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Pszenica ozima, czerwona (twarda) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Pszenica ozima, czerwona (twarda) ma w sobie:
- 29,0 mg wapnia,
- 3,19 mg żelaza,
- 126 mg magnezu,
- 288 mg fosforu,
- 363 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 2,65 mg cynku, 0,43 mg miedzi, 3,99 mg manganu i 70,7 µg selenu.
4. Pszenica ozima, czerwona (twarda) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 192 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 327 kcal | 628 kcal |
Białko | 12,61 g | 24,2 g |
Węglowodany | 71,2 g | 137 g |
Cukier | 0,41 g | 0,79 g |
Błonnik | 12,20 g | 23,4 g |
Tłuszcz | 1,54 g | 2,96 g |
Tłuszcze nasycone | 0,27 g | 0,52 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,20 g | 0,38 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,63 g | 1,20 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |