Ptysie
1. Ptysie – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ptysie w 100 gramach posiada wartość energetyczną 360 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 9,00 g białka,
- 22,8 g węglowodanów,
- 0,25 g cukrów,
- 0,80 g błonnika.
Ptysie ma w 100 g 25,9 g tłuszczów, w tym:
- 5,60 g tłuszczów nasyconych,
- 11,13 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 7,38 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 171 mg cholesterolu.
2. Ptysie – jakie ma witaminy?
Ptysie to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 288 µg RAE witaminy A, 2,85 mg witaminy E, 55,0 i.u. witaminy D oraz 24,5 µg witaminy K.
Ptysie zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,21 mg witaminy B1,
- 0,36 mg witaminy B2,
- 1,57 mg witaminy B3,
- 114 mg witaminy B4,
- 0,62 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 53,0 µg witaminy B9,
- 0,39 µg witaminy B12.
3. Ptysie – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ptysie ma w sobie:
- 36,0 mg wapnia,
- 2,02 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 119 mg fosforu,
- 97,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 483 mg sodu, 0,73 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,21 mg manganu i 24,0 µg selenu.
4. Ptysie - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 360 kcal | 102 kcal |
Białko | 9,00 g | 2,55 g |
Węglowodany | 22,8 g | 6,46 g |
Cukier | 0,25 g | 0,07 g |
Błonnik | 0,80 g | 0,23 g |
Tłuszcz | 25,9 g | 7,34 g |
Tłuszcze nasycone | 5,60 g | 1,59 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 11,13 g | 3,16 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 7,38 g | 2,09 g |
Cholesterol | 171 mg | 48,5 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |