Ptysie – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ptysie w 100 gramach posiada wartość energetyczną 360 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 9,00 g białka,
- 22,8 g węglowodanów,
- 0,25 g cukrów,
- 0,80 g błonnika.
Ptysie ma w 100 g 25,9 g tłuszczów, w tym:
- 5,60 g tłuszczów nasyconych,
- 11,13 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 7,38 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 171 mg cholesterolu.
Ptysie – jakie ma witaminy?
Ptysie to produkt zawierający 0 mg witaminy C,288 µg RAE witaminy A, 2,85 mg witaminy E,55,0 i.u. witaminy D oraz 24,5 µg witaminy K.
Ptysie zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,21 mg witaminy B1,
- 0,36 mg witaminy B2,
- 1,57 mg witaminy B3,
- 114 mg witaminy B4,
- 0,62 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 53,0 µg witaminy B9,
- 0,39 µg witaminy B12.
Ptysie – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ptysie ma w sobie:
- 36,0 mg wapnia,
- 2,02 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 119 mg fosforu,
- 97,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 483 mg sodu, 0,73 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,21 mg manganu i 24,0 µg selenu.
Ptysie - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 360 kcal | 102 kcal |
| Białko | 9,00 g | 2,55 g |
| Węglowodany | 22,8 g | 6,46 g |
| Cukier | 0,25 g | 0,07 g |
| Błonnik | 0,80 g | 0,23 g |
| Tłuszcz | 25,9 g | 7,34 g |
| Tłuszcze nasycone | 5,60 g | 1,59 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 11,13 g | 3,16 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 7,38 g | 2,09 g |
| Cholesterol | 171 mg | 48,5 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 75,0 µg | 21,3 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,21 mg | 0,06 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,36 mg | 0,10 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,57 mg | 0,44 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,62 mg | 0,18 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,08 mg | 0,02 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 53,0 µg | 15,03 µg |
| Witamina B4 - cholina | 114 mg | 32,4 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,39 µg | 0,11 µg |
| Witamina A | 1,183 i.u. | 335 i.u. |
| Witamina A | 288 µg RAE | 81,6 µg RAE |
| Retinol | 274 µg | 77,7 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 159 µg | 45,1 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 4,00 µg | 1,13 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 237 µg | 67,2 µg |
| Witamina E | 2,85 mg | 0,81 mg |
| Witamina D | 1,40 µg | 0,40 µg |
| Witamina D | 55,0 i.u. | 15,59 i.u. |
| Witamina K | 24,5 µg | 6,95 µg |
| Wapń | 36,0 mg | 10,21 mg |
| Żelazo | 2,02 mg | 0,57 mg |
| Magnez | 12,00 mg | 3,40 mg |
| Fosfor | 119 mg | 33,7 mg |
| Potas | 97,0 mg | 27,5 mg |
| Sód | 483 mg | 137 mg |
| Cynk | 0,73 mg | 0,21 mg |
| Miedź | 0,05 mg | 0,01 mg |
| Mangan | 0,21 mg | 0,06 mg |
| Selen | 24,0 µg | 6,80 µg |
| Woda | 40,5 g | 11,48 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie