Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego
1. Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego w 100 gramach posiada wartość energetyczną 138 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 11,39 g białka,
- 5,14 g węglowodanów,
- 0,31 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego ma w 100 g 7,91 g tłuszczów, w tym:
- 4,93 g tłuszczów nasyconych,
- 2,31 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,26 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 31,0 mg cholesterolu.
2. Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego – jakie ma witaminy?
Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 107 µg RAE witaminy A, 0,07 mg witaminy E, 6,00 i.u. witaminy D oraz 0,70 µg witaminy K.
Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,19 mg witaminy B2,
- 0,08 mg witaminy B3,
- 16,30 mg witaminy B4,
- 0,24 mg witaminy B5,
- 0,02 mg witaminy B6,
- 13,00 µg witaminy B9,
- 0,29 µg witaminy B12.
3. Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego ma w sobie:
- 272 mg wapnia,
- 0,44 mg żelaza,
- 15,00 mg magnezu,
- 183 mg fosforu,
- 125 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 99,0 mg sodu, 1,34 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 16,70 µg selenu.
4. Ricotta z mleka częściowo odtłuszczonego - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 124 g (1/2 szklanki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 138 kcal | 171 kcal |
Białko | 11,39 g | 14,12 g |
Węglowodany | 5,14 g | 6,37 g |
Cukier | 0,31 g | 0,38 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 7,91 g | 9,81 g |
Tłuszcze nasycone | 4,93 g | 6,11 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,31 g | 2,87 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,26 g | 0,32 g |
Cholesterol | 31,0 mg | 38,4 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |