Ricotta z pełnego mleka
1. Ricotta z pełnego mleka – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ricotta z pełnego mleka w 100 gramach posiada wartość energetyczną 174 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 11,26 g białka,
- 3,04 g węglowodanów,
- 0,27 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ricotta z pełnego mleka ma w 100 g 12,98 g tłuszczów, w tym:
- 8,30 g tłuszczów nasyconych,
- 3,63 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,39 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 51,0 mg cholesterolu.
2. Ricotta z pełnego mleka – jakie ma witaminy?
Ricotta z pełnego mleka to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 120 µg RAE witaminy A, 0,11 mg witaminy E, 10,00 i.u. witaminy D oraz 1,10 µg witaminy K.
Ricotta z pełnego mleka zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,20 mg witaminy B2,
- 0,10 mg witaminy B3,
- 17,50 mg witaminy B4,
- 0,21 mg witaminy B5,
- 0,04 mg witaminy B6,
- 12,00 µg witaminy B9,
- 0,34 µg witaminy B12.
3. Ricotta z pełnego mleka – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ricotta z pełnego mleka ma w sobie:
- 207 mg wapnia,
- 0,38 mg żelaza,
- 11,00 mg magnezu,
- 158 mg fosforu,
- 105 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 84,0 mg sodu, 1,16 mg cynku, 0,02 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 14,50 µg selenu.
4. Ricotta z pełnego mleka - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 124 g (1/2 szklanki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 174 kcal | 216 kcal |
Białko | 11,26 g | 13,96 g |
Węglowodany | 3,04 g | 3,77 g |
Cukier | 0,27 g | 0,34 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 12,98 g | 16,10 g |
Tłuszcze nasycone | 8,30 g | 10,29 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 3,63 g | 4,50 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,39 g | 0,48 g |
Cholesterol | 51,0 mg | 63,2 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |