Sałata czerwona
1. Sałata czerwona – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Sałata czerwona w 100 gramach posiada wartość energetyczną 16,00 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,33 g białka,
- 2,26 g węglowodanów,
- 0,48 g cukrów,
- 0,90 g błonnika.
Sałata czerwona ma w 100 g 0,22 g tłuszczów, w tym:
- 0,02 g tłuszczów nasyconych,
- 0,01 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,07 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Sałata czerwona – jakie ma witaminy?
Sałata czerwona to produkt zawierający 3,70 mg witaminy C, 375 µg RAE witaminy A, 0,15 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 140 µg witaminy K.
Sałata czerwona zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,08 mg witaminy B2,
- 0,32 mg witaminy B3,
- 11,80 mg witaminy B4,
- 0,14 mg witaminy B5,
- 0,10 mg witaminy B6,
- 36,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Sałata czerwona – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Sałata czerwona ma w sobie:
- 33,0 mg wapnia,
- 1,20 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 28,0 mg fosforu,
- 187 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 25,0 mg sodu, 0,20 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,20 mg manganu i 1,50 µg selenu.
4. Sałata czerwona - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 szklanka, rozdrobniona) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 16,00 kcal | 4,48 kcal |
Białko | 1,33 g | 0,37 g |
Węglowodany | 2,26 g | 0,63 g |
Cukier | 0,48 g | 0,13 g |
Błonnik | 0,90 g | 0,25 g |
Tłuszcz | 0,22 g | 0,06 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,00 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,07 g | 0,02 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 3,70 mg | 1,04 mg |