Ser szwajcarski – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ser szwajcarski w 100 gramach posiada wartość energetyczną 393 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 27,0 g białka,
- 1,44 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ser szwajcarski ma w 100 g 31,0 g tłuszczów, w tym:
- 18,23 g tłuszczów nasyconych,
- 8,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,34 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 93,0 mg cholesterolu.
Ser szwajcarski – jakie ma witaminy?
Ser szwajcarski to produkt zawierający 0 mg witaminy C,288 µg RAE witaminy A, 0,60 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 1,40 µg witaminy K.
Ser szwajcarski zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,30 mg witaminy B2,
- 0,06 mg witaminy B3,
- 15,50 mg witaminy B4,
- 0,35 mg witaminy B5,
- 0,07 mg witaminy B6,
- 10,00 µg witaminy B9,
- 3,06 µg witaminy B12.
Ser szwajcarski – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ser szwajcarski ma w sobie:
- 890 mg wapnia,
- 0,13 mg żelaza,
- 33,0 mg magnezu,
- 574 mg fosforu,
- 72,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 187 mg sodu, 4,37 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 30,0 µg selenu.
Ser szwajcarski - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 132 g (1 szklanka, pokrojony w kostkę) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 393 kcal | 519 kcal |
| Białko | 27,0 g | 35,6 g |
| Węglowodany | 1,44 g | 1,90 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 31,0 g | 40,9 g |
| Tłuszcze nasycone | 18,23 g | 24,1 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 8,05 g | 10,62 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,34 g | 1,77 g |
| Cholesterol | 93,0 mg | 123 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 10,00 µg | 13,20 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,30 mg | 0,40 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,06 mg | 0,08 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,35 mg | 0,47 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,07 mg | 0,09 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 10,00 µg | 13,20 µg |
| Witamina B4 - cholina | 15,50 mg | 20,5 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 3,06 µg | 4,04 µg |
| Witamina A | 1,047 i.u. | 1,382 i.u. |
| Witamina A | 288 µg RAE | 380 µg RAE |
| Retinol | 283 µg | 374 µg |
| Alpha karoten | 1,00 µg | 1,32 µg |
| Beta karoten | 61,0 µg | 80,5 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 2,00 µg | 2,64 µg |
| Likopen | 1,00 µg | 1,32 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 8,00 µg | 10,56 µg |
| Witamina E | 0,60 mg | 0,79 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 1,40 µg | 1,85 µg |
| Wapń | 890 mg | 1,175 mg |
| Żelazo | 0,13 mg | 0,17 mg |
| Magnez | 33,0 mg | 43,6 mg |
| Fosfor | 574 mg | 758 mg |
| Potas | 72,0 mg | 95,0 mg |
| Sód | 187 mg | 247 mg |
| Cynk | 4,37 mg | 5,77 mg |
| Miedź | 0,05 mg | 0,06 mg |
| Mangan | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Selen | 30,0 µg | 39,6 µg |
| Woda | 37,6 g | 49,7 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie