Ser szwajcarski
1. Ser szwajcarski – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ser szwajcarski w 100 gramach posiada wartość energetyczną 393 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 27,0 g białka,
- 1,44 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ser szwajcarski ma w 100 g 31,0 g tłuszczów, w tym:
- 18,23 g tłuszczów nasyconych,
- 8,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,34 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 93,0 mg cholesterolu.
2. Ser szwajcarski – jakie ma witaminy?
Ser szwajcarski to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 288 µg RAE witaminy A, 0,60 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 1,40 µg witaminy K.
Ser szwajcarski zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,30 mg witaminy B2,
- 0,06 mg witaminy B3,
- 15,50 mg witaminy B4,
- 0,35 mg witaminy B5,
- 0,07 mg witaminy B6,
- 10,00 µg witaminy B9,
- 3,06 µg witaminy B12.
3. Ser szwajcarski – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ser szwajcarski ma w sobie:
- 890 mg wapnia,
- 0,13 mg żelaza,
- 33,0 mg magnezu,
- 574 mg fosforu,
- 72,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 187 mg sodu, 4,37 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 30,0 µg selenu.
4. Ser szwajcarski - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 132 g (1 szklanka, pokrojony w kostkę) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 393 kcal | 519 kcal |
Białko | 27,0 g | 35,6 g |
Węglowodany | 1,44 g | 1,90 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 31,0 g | 40,9 g |
Tłuszcze nasycone | 18,23 g | 24,1 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 8,05 g | 10,62 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,34 g | 1,77 g |
Cholesterol | 93,0 mg | 123 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |