Ser szwajcarski (pasteryzowany) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ser szwajcarski (pasteryzowany) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 334 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 24,7 g białka,
- 2,10 g węglowodanów,
- 1,23 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ser szwajcarski (pasteryzowany) ma w 100 g 25,0 g tłuszczów, w tym:
- 16,05 g tłuszczów nasyconych,
- 7,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,62 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 85,0 mg cholesterolu.
Ser szwajcarski (pasteryzowany) – jakie ma witaminy?
Ser szwajcarski (pasteryzowany) to produkt zawierający 0 mg witaminy C,198 µg RAE witaminy A, 0,34 mg witaminy E,18,00 i.u. witaminy D oraz 2,20 µg witaminy K.
Ser szwajcarski (pasteryzowany) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,28 mg witaminy B2,
- 0,04 mg witaminy B3,
- 36,2 mg witaminy B4,
- 0,26 mg witaminy B5,
- 0,04 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 1,23 µg witaminy B12.
Ser szwajcarski (pasteryzowany) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ser szwajcarski (pasteryzowany) ma w sobie:
- 772 mg wapnia,
- 0,61 mg żelaza,
- 29,0 mg magnezu,
- 762 mg fosforu,
- 216 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 1,370 mg sodu, 3,61 mg cynku,0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 15,90 µg selenu.
Ser szwajcarski (pasteryzowany) - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 140 g (1 szklanka, pokrojony w kostkę) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 334 kcal | 468 kcal |
| Białko | 24,7 g | 34,6 g |
| Węglowodany | 2,10 g | 2,94 g |
| Cukier | 1,23 g | 1,72 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 25,0 g | 35,0 g |
| Tłuszcze nasycone | 16,05 g | 22,5 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 7,05 g | 9,86 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,62 g | 0,87 g |
| Cholesterol | 85,0 mg | 119 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 6,00 µg | 8,40 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,28 mg | 0,39 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,04 mg | 0,05 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,26 mg | 0,36 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,04 mg | 0,05 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 6,00 µg | 8,40 µg |
| Witamina B4 - cholina | 36,2 mg | 50,7 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,23 µg | 1,72 µg |
| Witamina A | 746 i.u. | 1,044 i.u. |
| Witamina A | 198 µg RAE | 277 µg RAE |
| Retinol | 192 µg | 269 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 63,0 µg | 88,2 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,34 mg | 0,48 mg |
| Witamina D | 0,50 µg | 0,70 µg |
| Witamina D | 18,00 i.u. | 25,2 i.u. |
| Witamina K | 2,20 µg | 3,08 µg |
| Wapń | 772 mg | 1,081 mg |
| Żelazo | 0,61 mg | 0,85 mg |
| Magnez | 29,0 mg | 40,6 mg |
| Fosfor | 762 mg | 1,067 mg |
| Potas | 216 mg | 302 mg |
| Sód | 1,370 mg | 1,918 mg |
| Cynk | 3,61 mg | 5,05 mg |
| Miedź | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Mangan | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Selen | 15,90 µg | 22,3 µg |
| Woda | 42,3 g | 59,2 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.