Smażone jajko
1. Smażone jajko – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Smażone jajko w 100 gramach posiada wartość energetyczną 196 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 13,61 g białka,
- 0,83 g węglowodanów,
- 0,40 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Smażone jajko ma w 100 g 14,84 g tłuszczów, w tym:
- 4,32 g tłuszczów nasyconych,
- 6,18 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 3,25 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 401 mg cholesterolu.
2. Smażone jajko – jakie ma witaminy?
Smażone jajko to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 219 µg RAE witaminy A, 1,31 mg witaminy E, 88,0 i.u. witaminy D oraz 5,60 µg witaminy K.
Smażone jajko zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,50 mg witaminy B2,
- 0,08 mg witaminy B3,
- 317 mg witaminy B4,
- 1,66 mg witaminy B5,
- 0,18 mg witaminy B6,
- 51,0 µg witaminy B9,
- 0,97 µg witaminy B12.
3. Smażone jajko – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Smażone jajko ma w sobie:
- 62,0 mg wapnia,
- 1,89 mg żelaza,
- 13,00 mg magnezu,
- 215 mg fosforu,
- 152 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 207 mg sodu, 1,39 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 33,1 µg selenu.
4. Smażone jajko - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 46 g (1 duże) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 196 kcal | 90,2 kcal |
Białko | 13,61 g | 6,26 g |
Węglowodany | 0,83 g | 0,38 g |
Cukier | 0,40 g | 0,18 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 14,84 g | 6,83 g |
Tłuszcze nasycone | 4,32 g | 1,99 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 6,18 g | 2,84 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,25 g | 1,50 g |
Cholesterol | 401 mg | 184 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |