Sorgo – zastosowanie i przepisy

Sorgo w Polsce nadal uprawiane jest bardzo rzadko, ale jego popularność rośnie. Jest to zboże bezglutenowe o wielu walorach prozdrowotnych. Wykorzystuje się je do produkcji kasz, mąk i płatków zbożowych.

Sorgo – zastosowanie i przepisySorgo – zastosowanie i przepisy
Agnieszka Gotówka

Sorgo, zboże należące do rodziny trwa, znane było już w starożytności. Uprawiano go 8 tysięcy lat p.n.e w Egipcie. Lubi klimat tropikalny i podzwrotnikowy, ale w umiarkowanym również dobrze rośnie. Obecnie największe plony sorgo zbiera się w Stanach Zjednoczonych. Stanowi też jedno z głównych źródeł pożywienia w krajach afrykańskich. W Polsce nadal jest to zboże rzadko wybierane przez rolników do uprawy, a szkoda, bo jest rośliną mało wymagającą, odporną na susze i pleśnie. Sorgo ma też wiele różnych zastosowań, nie tylko kulinarnych.

Zastosowanie sorgo

Sorgo jest często wykorzystywane w diecie bezglutenowej. Jest bezpieczne dla osób chorych na celiakię. Chętnie sięgają po nie również weganie i wegetarianie. Zawiera duże ilości błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. 100 g tego zboża w 1/5 pokrywa zapotrzebowanie na białko. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin z grupy B. Sorgo dostarcza wielu istotnych składników mineralnych, m.in. mangan, żelazo, miedź, potas.

W sorgo znajdują się też lignany, kwasy fenolowe, sterole roślinne i saponiny o właściwościach przeciwutleniajacych. To czyni to zboże cennym składnikiem diety przeciwnowotworowej (zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i czerniaka) oraz zapobiegającej chorobom serca. Sorgo wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.

Dieta bezglutenowa u osób zdrowych

Przepisy na sorgo

Znanych jest wiele odmian tego zboża. Sorgo białe, podobnie jak czerwone i pomarańczowe, najczęściej się mieli. Mąka z sorgo może być wykorzystywana do wypieków (warto ją jednak łączyć z mąką kukurydzianą) lub jako zagęszczacz do sosów. Można z niej również przygotować pożywne placki, naleśniki lub pierogi. Ziarna sorgo znaleźć można w mieszankach wielozbożowych, np. batonach lub płatkach śniadaniowych. Gotuje się je również na parze (w tej roli dobrze zastępuje ryż lub ziemniaki).

Z sorgo przygotowuje się również alkohole. Jednym z takich trunków jest gaoliang, rodzaj wódki znanej przede wszystkim w Chinach i Azji Wschodniej. Z kolei liście sorga wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt. Zboże to również jest chętnie stosowane w produkcji biopaliwa i bioetanolu. Stanowi też dobry materiał do wyrobu mioteł i szczotek.

Jak gotować sorgo?

Gotowanie sorgo nie jest zadaniem trudnym, ale z pewnością czasochłonnym. Szklankę ziaren należy zalać 750 ml wody i zostawić na co najmniej 10 godzin. Po tym czasie sorgo należy zagotować z dodatkiem soli i oliwy, a po 30 minutach zdjąć z pieca i zostawić pod przykryciem przez 10-15 minut. Można je jeść na ciepło i na zimno. Ma delikatnie słodki smak i przez tę łagodność można go łączyć z wieloma warzywami.

Ile kosztuje sorgo?

Sorgo kupić można w sklepach z ekologiczną żywnością. Coraz częściej spotkać je można również w hipermarketach. Za 0,5 kg ziarna sorgo zapłacić trzeba ok. 5-6 zł.

Ile kalorii mają ziarna sorgo

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 192 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna329 kcal632 kcal
Białko10,62 g20,4 g
Węglowodany72,1 g138 g
Cukier2,53 g4,86 g
Błonnik6,70 g12,86 g
Tłuszcz3,46 g6,64 g
Tłuszcze nasycone0,61 g1,17 g
Tłuszcze jednonienasycone1,13 g2,17 g
Tłuszcze wielonienasycone1,56 g2,99 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów20,0 µg38,4 µg
Witamina B1 - tiamina0,33 mg0,64 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,10 mg0,18 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,69 mg7,08 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,37 mg0,71 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,44 mg0,85 mg
Witamina B9 - kwas foliowy20,0 µg38,4 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,50 mg0,96 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń13,00 mg25,0 mg
Żelazo3,36 mg6,45 mg
Magnez165 mg317 mg
Fosfor289 mg555 mg
Potas363 mg697 mg
Sód2,00 mg3,84 mg
Cynk1,67 mg3,21 mg
Miedź0,28 mg0,55 mg
Mangan1,61 mg3,08 mg
Selen12,20 µg23,4 µg
Woda12,40 g23,8 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka