Sproszkowane jajko
1. Sproszkowane jajko – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Sproszkowane jajko w 100 gramach posiada wartość energetyczną 592 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 48,1 g białka,
- 1,13 g węglowodanów,
- 0,56 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Sproszkowane jajko ma w 100 g 43,9 g tłuszczów, w tym:
- 15,07 g tłuszczów nasyconych,
- 16,73 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 8,31 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 1,630 mg cholesterolu.
2. Sproszkowane jajko – jakie ma witaminy?
Sproszkowane jajko to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 300 µg RAE witaminy A, 3,88 mg witaminy E, 331 i.u. witaminy D oraz 1,20 µg witaminy K.
Sproszkowane jajko zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,18 mg witaminy B1,
- 1,98 mg witaminy B2,
- 0,34 mg witaminy B3,
- 1,267 mg witaminy B4,
- 5,55 mg witaminy B5,
- 0,50 mg witaminy B6,
- 119 µg witaminy B9,
- 2,96 µg witaminy B12.
3. Sproszkowane jajko – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Sproszkowane jajko ma w sobie:
- 244 mg wapnia,
- 7,20 mg żelaza,
- 34,0 mg magnezu,
- 629 mg fosforu,
- 540 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 476 mg sodu, 3,15 mg cynku, 0,20 mg miedzi, 0,06 mg manganu i 165 µg selenu.
4. Sproszkowane jajko - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (240 ml, przesiane) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 592 kcal | 503 kcal |
Białko | 48,1 g | 40,8 g |
Węglowodany | 1,13 g | 0,96 g |
Cukier | 0,56 g | 0,48 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 43,9 g | 37,3 g |
Tłuszcze nasycone | 15,07 g | 12,81 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 16,73 g | 14,22 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 8,31 g | 7,07 g |
Cholesterol | 1,630 mg | 1,386 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |