Trwa ładowanie...

Sproszkowane jajko

Avatar placeholder
29.11.2018 10:58
Sproszkowane jajko
Sproszkowane jajko (123rf)

1. Sproszkowane jajko – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Sproszkowane jajko w 100 gramach posiada wartość energetyczną 592 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 48,1 g białka,
  • 1,13 g węglowodanów,
  • 0,56 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Sproszkowane jajko ma w 100 g 43,9 g tłuszczów, w tym:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
  • 15,07 g tłuszczów nasyconych,
  • 16,73 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 8,31 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 1,630 mg cholesterolu.

2. Sproszkowane jajko – jakie ma witaminy?

Sproszkowane jajko to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 300 µg RAE witaminy A, 3,88 mg witaminy E, 331 i.u. witaminy D oraz 1,20 µg witaminy K.

Sproszkowane jajko zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,18 mg witaminy B1,
  • 1,98 mg witaminy B2,
  • 0,34 mg witaminy B3,
  • 1,267 mg witaminy B4,
  • 5,55 mg witaminy B5,
  • 0,50 mg witaminy B6,
  • 119 µg witaminy B9,
  • 2,96 µg witaminy B12.

3. Sproszkowane jajko – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Sproszkowane jajko ma w sobie:

  • 244 mg wapnia,
  • 7,20 mg żelaza,
  • 34,0 mg magnezu,
  • 629 mg fosforu,
  • 540 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 476 mg sodu, 3,15 mg cynku, 0,20 mg miedzi, 0,06 mg manganu i 165 µg selenu.

4. Sproszkowane jajko - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (240 ml, przesiane)
Wartość energetyczna 592 kcal 503 kcal
Białko 48,1 g 40,8 g
Węglowodany 1,13 g 0,96 g
Cukier 0,56 g 0,48 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 43,9 g 37,3 g
Tłuszcze nasycone 15,07 g 12,81 g
Tłuszcze jednonienasycone 16,73 g 14,22 g
Tłuszcze wielonienasycone 8,31 g 7,07 g
Cholesterol 1,630 mg 1,386 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze