Sproszkowane żółtko
1. Sproszkowane żółtko – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Sproszkowane żółtko w 100 gramach posiada wartość energetyczną 669 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 33,6 g białka,
- 0,66 g węglowodanów,
- 0,23 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Sproszkowane żółtko ma w 100 g 59,1 g tłuszczów, w tym:
- 20,3 g tłuszczów nasyconych,
- 23,4 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 10,32 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 2,307 mg cholesterolu.
2. Sproszkowane żółtko – jakie ma witaminy?
Sproszkowane żółtko to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 477 µg RAE witaminy A, 4,81 mg witaminy E, 417 i.u. witaminy D oraz 1,50 µg witaminy K.
Sproszkowane żółtko zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,39 mg witaminy B1,
- 1,26 mg witaminy B2,
- 0,08 mg witaminy B3,
- 2,403 mg witaminy B4,
- 9,06 mg witaminy B5,
- 0,74 mg witaminy B6,
- 209 µg witaminy B9,
- 5,11 µg witaminy B12.
3. Sproszkowane żółtko – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Sproszkowane żółtko ma w sobie:
- 289 mg wapnia,
- 9,56 mg żelaza,
- 26,0 mg magnezu,
- 1,040 mg fosforu,
- 264 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 149 mg sodu, 7,73 mg cynku, 0 mg miedzi, 0,19 mg manganu i 139 µg selenu.
4. Sproszkowane żółtko - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 67 g (240 ml, przesiane) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 669 kcal | 448 kcal |
Białko | 33,6 g | 22,5 g |
Węglowodany | 0,66 g | 0,44 g |
Cukier | 0,23 g | 0,15 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 59,1 g | 39,6 g |
Tłuszcze nasycone | 20,3 g | 13,62 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 23,4 g | 15,66 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 10,32 g | 6,91 g |
Cholesterol | 2,307 mg | 1,546 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |