Surowa biała fasola
1. Surowa biała fasola – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa biała fasola w 100 gramach posiada wartość energetyczną 333 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 23,4 g białka,
- 60,3 g węglowodanów,
- 2,11 g cukrów,
- 15,20 g błonnika.
Surowa biała fasola ma w 100 g 0,85 g tłuszczów, w tym:
- 0,22 g tłuszczów nasyconych,
- 0,07 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,36 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowa biała fasola – jakie ma witaminy?
Surowa biała fasola to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,21 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 5,60 µg witaminy K.
Surowa biała fasola zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,44 mg witaminy B1,
- 0,15 mg witaminy B2,
- 0,48 mg witaminy B3,
- 66,2 mg witaminy B4,
- 0,73 mg witaminy B5,
- 0,32 mg witaminy B6,
- 388 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowa biała fasola – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa biała fasola ma w sobie:
- 240 mg wapnia,
- 10,44 mg żelaza,
- 190 mg magnezu,
- 301 mg fosforu,
- 1,795 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 16,00 mg sodu, 3,67 mg cynku, 0,98 mg miedzi, 1,80 mg manganu i 12,80 µg selenu.
4. Surowa biała fasola - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 202 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 333 kcal | 673 kcal |
Białko | 23,4 g | 47,2 g |
Węglowodany | 60,3 g | 122 g |
Cukier | 2,11 g | 4,26 g |
Błonnik | 15,20 g | 30,7 g |
Tłuszcz | 0,85 g | 1,72 g |
Tłuszcze nasycone | 0,22 g | 0,44 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,15 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,36 g | 0,74 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |