Surowa endywia
1. Surowa endywia – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa endywia w 100 gramach posiada wartość energetyczną 17,00 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,25 g białka,
- 3,35 g węglowodanów,
- 0,25 g cukrów,
- 3,10 g błonnika.
Surowa endywia ma w 100 g 0,20 g tłuszczów, w tym:
- 0,05 g tłuszczów nasyconych,
- 0,00 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,09 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowa endywia – jakie ma witaminy?
Surowa endywia to produkt zawierający 6,50 mg witaminy C, 108 µg RAE witaminy A, 0,44 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 231 µg witaminy K.
Surowa endywia zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,08 mg witaminy B1,
- 0,08 mg witaminy B2,
- 0,40 mg witaminy B3,
- 16,80 mg witaminy B4,
- 0,90 mg witaminy B5,
- 0,02 mg witaminy B6,
- 142 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowa endywia – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa endywia ma w sobie:
- 52,0 mg wapnia,
- 0,83 mg żelaza,
- 15,00 mg magnezu,
- 28,0 mg fosforu,
- 314 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 22,0 mg sodu, 0,79 mg cynku, 0,10 mg miedzi, 0,42 mg manganu i 0,20 µg selenu.
4. Surowa endywia - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 25 g (1/2 szklanki, pokrojona) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 17,00 kcal | 4,25 kcal |
Białko | 1,25 g | 0,31 g |
Węglowodany | 3,35 g | 0,84 g |
Cukier | 0,25 g | 0,06 g |
Błonnik | 3,10 g | 0,78 g |
Tłuszcz | 0,20 g | 0,05 g |
Tłuszcze nasycone | 0,05 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,00 g | 0,00 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,02 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 6,50 mg | 1,63 mg |