Surowa fasola azuki – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa fasola azuki w 100 gramach posiada wartość energetyczną 329 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 19,87 g białka,
- 62,9 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 12,70 g błonnika.
Surowa fasola azuki ma w 100 g 0,53 g tłuszczów, w tym:
- 0,19 g tłuszczów nasyconych,
- 0,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,11 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Surowa fasola azuki – jakie ma witaminy?
Surowa fasola azuki to produkt zawierający 0 mg witaminy C,1,00 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowa fasola azuki zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,46 mg witaminy B1,
- 0,22 mg witaminy B2,
- 2,63 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 1,47 mg witaminy B5,
- 0,35 mg witaminy B6,
- 622 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Surowa fasola azuki – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa fasola azuki ma w sobie:
- 66,0 mg wapnia,
- 4,98 mg żelaza,
- 127 mg magnezu,
- 381 mg fosforu,
- 1,254 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 5,00 mg sodu, 5,04 mg cynku,1,09 mg miedzi, 1,73 mg manganu i 3,10 µg selenu.
Surowa fasola azuki - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 197 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 329 kcal | 648 kcal |
| Białko | 19,87 g | 39,1 g |
| Węglowodany | 62,9 g | 124 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 12,70 g | 25,0 g |
| Tłuszcz | 0,53 g | 1,04 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,19 g | 0,38 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,10 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,11 g | 0,22 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 622 µg | 1,225 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,46 mg | 0,90 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,22 mg | 0,43 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,63 mg | 5,18 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 1,47 mg | 2,90 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,35 mg | 0,69 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 622 µg | 1,225 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 17,00 i.u. | 33,5 i.u. |
| Witamina A | 1,00 µg RAE | 1,97 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 66,0 mg | 130 mg |
| Żelazo | 4,98 mg | 9,81 mg |
| Magnez | 127 mg | 250 mg |
| Fosfor | 381 mg | 751 mg |
| Potas | 1,254 mg | 2,470 mg |
| Sód | 5,00 mg | 9,85 mg |
| Cynk | 5,04 mg | 9,93 mg |
| Miedź | 1,09 mg | 2,16 mg |
| Mangan | 1,73 mg | 3,41 mg |
| Selen | 3,10 µg | 6,11 µg |
| Woda | 13,44 g | 26,5 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie