Surowa ikra
1. Surowa ikra – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa ikra w 100 gramach posiada wartość energetyczną 143 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 22,3 g białka,
- 1,50 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa ikra ma w 100 g 6,42 g tłuszczów, w tym:
- 1,46 g tłuszczów nasyconych,
- 1,66 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 2,66 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 374 mg cholesterolu.
2. Surowa ikra – jakie ma witaminy?
Surowa ikra to produkt zawierający 16,00 mg witaminy C, 90,0 µg RAE witaminy A, 7,00 mg witaminy E, 484 i.u. witaminy D oraz 0,20 µg witaminy K.
Surowa ikra zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,24 mg witaminy B1,
- 0,74 mg witaminy B2,
- 1,80 mg witaminy B3,
- 335 mg witaminy B4,
- 1,00 mg witaminy B5,
- 0,16 mg witaminy B6,
- 80,0 µg witaminy B9,
- 10,00 µg witaminy B12.
3. Surowa ikra – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa ikra ma w sobie:
- 22,0 mg wapnia,
- 0,60 mg żelaza,
- 20,0 mg magnezu,
- 402 mg fosforu,
- 221 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 91,0 mg sodu, 1,00 mg cynku, 0,10 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 40,3 µg selenu.
4. Surowa ikra - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 14 g (1 łyżka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 143 kcal | 20,0 kcal |
Białko | 22,3 g | 3,13 g |
Węglowodany | 1,50 g | 0,21 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 6,42 g | 0,90 g |
Tłuszcze nasycone | 1,46 g | 0,20 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,66 g | 0,23 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,66 g | 0,37 g |
Cholesterol | 374 mg | 52,4 mg |
Witamina C | 16,00 mg | 2,24 mg |