Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa)
1. Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 134 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 20,3 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) ma w 100 g 5,25 g tłuszczów, w tym:
- 1,88 g tłuszczów nasyconych,
- 2,11 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,48 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 65,0 mg cholesterolu.
2. Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,21 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,13 mg witaminy B1,
- 0,23 mg witaminy B2,
- 6,00 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,70 mg witaminy B5,
- 0,16 mg witaminy B6,
- 23,0 µg witaminy B9,
- 2,62 µg witaminy B12.
3. Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) ma w sobie:
- 10,00 mg wapnia,
- 1,77 mg żelaza,
- 26,0 mg magnezu,
- 189 mg fosforu,
- 280 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 66,0 mg sodu, 4,06 mg cynku, 0,12 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 23,4 µg selenu.
4. Surowa jagnięcina (samo mięso, II klasa mięsa) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 134 kcal | 38,0 kcal |
Białko | 20,3 g | 5,75 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 5,25 g | 1,49 g |
Tłuszcze nasycone | 1,88 g | 0,53 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,11 g | 0,60 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,48 g | 0,14 g |
Cholesterol | 65,0 mg | 18,43 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |