Surowa kapusta
1. Surowa kapusta – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa kapusta w 100 gramach posiada wartość energetyczną 25,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,28 g białka,
- 5,80 g węglowodanów,
- 3,20 g cukrów,
- 2,50 g błonnika.
Surowa kapusta ma w 100 g 0,10 g tłuszczów, w tym:
- 0,03 g tłuszczów nasyconych,
- 0,02 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,02 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowa kapusta – jakie ma witaminy?
Surowa kapusta to produkt zawierający 36,6 mg witaminy C, 5,00 µg RAE witaminy A, 0,15 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 76,0 µg witaminy K.
Surowa kapusta zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,04 mg witaminy B2,
- 0,23 mg witaminy B3,
- 10,70 mg witaminy B4,
- 0,21 mg witaminy B5,
- 0,12 mg witaminy B6,
- 43,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowa kapusta – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa kapusta ma w sobie:
- 40,0 mg wapnia,
- 0,47 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 26,0 mg fosforu,
- 170 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 18,00 mg sodu, 0,18 mg cynku, 0,02 mg miedzi, 0,16 mg manganu i 0,30 µg selenu.
4. Surowa kapusta - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 89 g (1 szklanka, pokrojona) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 25,0 kcal | 22,3 kcal |
Białko | 1,28 g | 1,14 g |
Węglowodany | 5,80 g | 5,16 g |
Cukier | 3,20 g | 2,85 g |
Błonnik | 2,50 g | 2,23 g |
Tłuszcz | 0,10 g | 0,09 g |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,02 g | 0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,02 g | 0,02 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 36,6 mg | 32,6 mg |