Trwa ładowanie...

Surowa ostryżyca japońska

Avatar placeholder
29.11.2018 10:58
Surowa ostryżyca japońska
Surowa ostryżyca japońska (Flickr)

1. Surowa ostryżyca japońska – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Surowa ostryżyca japońska w 100 gramach posiada wartość energetyczną 81,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 9,45 g białka,
  • 4,95 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowa ostryżyca japońska ma w 100 g 2,30 g tłuszczów, w tym:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
  • 0,51 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,36 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,89 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 50,0 mg cholesterolu.

2. Surowa ostryżyca japońska – jakie ma witaminy?

Surowa ostryżyca japońska to produkt zawierający 8,00 mg witaminy C, 81,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowa ostryżyca japońska zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,07 mg witaminy B1,
  • 0,23 mg witaminy B2,
  • 2,01 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,50 mg witaminy B5,
  • 0,05 mg witaminy B6,
  • 10,00 µg witaminy B9,
  • 16,00 µg witaminy B12.

3. Surowa ostryżyca japońska – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa ostryżyca japońska ma w sobie:

  • 8,00 mg wapnia,
  • 5,11 mg żelaza,
  • 22,0 mg magnezu,
  • 162 mg fosforu,
  • 168 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 106 mg sodu, 16,62 mg cynku, 1,58 mg miedzi, 0,64 mg manganu i 77,0 µg selenu.

4. Surowa ostryżyca japońska - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 50 g (1 średnia)
Wartość energetyczna 81,0 kcal 40,5 kcal
Białko 9,45 g 4,73 g
Węglowodany 4,95 g 2,48 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 2,30 g 1,15 g
Tłuszcze nasycone 0,51 g 0,26 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,36 g 0,18 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,89 g 0,45 g
Cholesterol 50,0 mg 25,0 mg
Witamina C 8,00 mg 4,00 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze