Surowa wątroba jagnięca
1. Surowa wątroba jagnięca – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa wątroba jagnięca w 100 gramach posiada wartość energetyczną 139 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 20,4 g białka,
- 1,78 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa wątroba jagnięca ma w 100 g 5,02 g tłuszczów, w tym:
- 1,94 g tłuszczów nasyconych,
- 1,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,75 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 371 mg cholesterolu.
2. Surowa wątroba jagnięca – jakie ma witaminy?
Surowa wątroba jagnięca to produkt zawierający 4,00 mg witaminy C, 7,391 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowa wątroba jagnięca zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,34 mg witaminy B1,
- 3,63 mg witaminy B2,
- 16,11 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 6,13 mg witaminy B5,
- 0,90 mg witaminy B6,
- 230 µg witaminy B9,
- 90,1 µg witaminy B12.
3. Surowa wątroba jagnięca – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa wątroba jagnięca ma w sobie:
- 7,00 mg wapnia,
- 7,37 mg żelaza,
- 19,00 mg magnezu,
- 364 mg fosforu,
- 313 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 70,0 mg sodu, 4,66 mg cynku, 6,98 mg miedzi, 0,18 mg manganu i 82,4 µg selenu.
4. Surowa wątroba jagnięca - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 139 kcal | 39,4 kcal |
Białko | 20,4 g | 5,78 g |
Węglowodany | 1,78 g | 0,51 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 5,02 g | 1,42 g |
Tłuszcze nasycone | 1,94 g | 0,55 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,05 g | 0,30 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,75 g | 0,21 g |
Cholesterol | 371 mg | 105 mg |
Witamina C | 4,00 mg | 1,13 mg |