Surowa wątroba z indyka
1. Surowa wątroba z indyka – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa wątroba z indyka w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 18,26 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa wątroba z indyka ma w 100 g 5,50 g tłuszczów, w tym:
- 1,66 g tłuszczów nasyconych,
- 0,82 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,68 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 415 mg cholesterolu.
2. Surowa wątroba z indyka – jakie ma witaminy?
Surowa wątroba z indyka to produkt zawierający 24,5 mg witaminy C, 8,058 µg RAE witaminy A, 0,24 mg witaminy E, 50,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowa wątroba z indyka zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,21 mg witaminy B1,
- 2,25 mg witaminy B2,
- 11,23 mg witaminy B3,
- 222 mg witaminy B4,
- 6,28 mg witaminy B5,
- 1,04 mg witaminy B6,
- 677 µg witaminy B9,
- 19,73 µg witaminy B12.
3. Surowa wątroba z indyka – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa wątroba z indyka ma w sobie:
- 20,0 mg wapnia,
- 8,94 mg żelaza,
- 24,0 mg magnezu,
- 279 mg fosforu,
- 214 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 131 mg sodu, 3,37 mg cynku, 0,86 mg miedzi, 0,30 mg manganu i 68,7 µg selenu.
4. Surowa wątroba z indyka - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 78 g (1 surowa wątroba) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 128 kcal | 99,84 kcal |
Białko | 18,26 g | 14,24 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 5,50 g | 4,29 g |
Tłuszcze nasycone | 1,66 g | 1,30 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,82 g | 0,64 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,68 g | 1,31 g |
Cholesterol | 415 mg | 324 mg |
Witamina C | 24,5 mg | 19,11 mg |