Surowa wołowina zrazowa i krzyżowa - kalorie i wartości odżywcze
Wołowina, czyli mięso wołowe jest otrzymywane z bydła powyżej 6. miesiąca życia. To jeden z podstawowych składników kuchni europejskiej i amerykańskiej. Najwięcej wołowiny produkują Stany Zjednoczone i Brazylia. Czerwone mięso jest wykorzystywane do wielu popularnych dań, takich jak steki, hamburgery, gulasze i pieczenie. Klasa druga wołowiny oznacza mięso chude i ścięgniste. Ile kalorii ma wołowina zrazowa i krzyżowa?
W tym artykule:
- Składniki odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości
- Jak marynować wołowinę
- Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
- Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości
- Składniki odżywcze surowej wołowiny krzyżowej
- Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
- Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny krzyżowej
Składniki odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 23,5 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Jak marynować wołowinę
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) ma w 100 g 3,81 g tłuszczów, w tym:
- 1,49 g tłuszczów nasyconych,
- 1,75 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,25 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 62,0 mg cholesterolu.
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C,3,00 µg RAE witaminy A, 0,24 mg witaminy E,1,00 i.u. witaminy D oraz 1,50 µg witaminy K.
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,23 mg witaminy B2,
- 6,62 mg witaminy B3,
- 65,0 mg witaminy B4,
- 0,35 mg witaminy B5,
- 0,64 mg witaminy B6,
- 4,00 µg witaminy B9,
- 1,65 µg witaminy B12.
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) ma w sobie:
- 13,00 mg wapnia,
- 2,35 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 219 mg fosforu,
- 306 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 56,0 mg sodu, 3,75 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,00 mg manganu i 21,8 µg selenu.
Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 128 kcal | 109 kcal |
| Białko | 23,5 g | 19,94 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 3,81 g | 3,24 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,49 g | 1,27 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,75 g | 1,49 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,25 g | 0,22 g |
| Cholesterol | 62,0 mg | 52,7 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 4,00 µg | 3,40 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,23 mg | 0,19 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 6,62 mg | 5,63 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,35 mg | 0,30 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,64 mg | 0,54 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 4,00 µg | 3,40 µg |
| Witamina B4 - cholina | 65,0 mg | 55,3 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,65 µg | 1,40 µg |
| Witamina A | 11,00 i.u. | 9,35 i.u. |
| Witamina A | 3,00 µg RAE | 2,55 µg RAE |
| Retinol | 3,00 µg | 2,55 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,24 mg | 0,20 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 1,00 i.u. | 0,85 i.u. |
| Witamina K | 1,50 µg | 1,28 µg |
| Wapń | 13,00 mg | 11,05 mg |
| Żelazo | 2,35 mg | 2,00 mg |
| Magnez | 12,00 mg | 10,20 mg |
| Fosfor | 219 mg | 186 mg |
| Potas | 306 mg | 260 mg |
| Sód | 56,0 mg | 47,6 mg |
| Cynk | 3,75 mg | 3,19 mg |
| Miedź | 0,05 mg | 0,04 mg |
| Mangan | 0,00 mg | 0,00 mg |
| Selen | 21,8 µg | 18,53 µg |
| Woda | 72,2 g | 61,4 g |
Składniki odżywcze surowej wołowiny krzyżowej
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 130 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 20,8 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) ma w 100 g 4,55 g tłuszczów, w tym:
- 1,56 g tłuszczów nasyconych,
- 1,86 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,23 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 58,0 mg cholesterolu.
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0,28 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 1,10 µg witaminy K.
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,09 mg witaminy B1,
- 0,15 mg witaminy B2,
- 6,31 mg witaminy B3,
- 86,7 mg witaminy B4,
- 0,62 mg witaminy B5,
- 0,61 mg witaminy B6,
- 12,00 µg witaminy B9,
- 1,73 µg witaminy B12.
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) ma w sobie:
- 18,00 mg wapnia,
- 1,92 mg żelaza,
- 23,0 mg magnezu,
- 200 mg fosforu,
- 318 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 52,0 mg sodu, 3,87 mg cynku,0,09 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 25,8 µg selenu.
Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny krzyżowej
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 130 kcal | 111 kcal |
| Białko | 20,8 g | 17,65 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 4,55 g | 3,87 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,56 g | 1,32 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,86 g | 1,58 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,23 g | 0,19 g |
| Cholesterol | 58,0 mg | 49,3 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 12,00 µg | 10,20 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,09 mg | 0,07 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,15 mg | 0,13 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 6,31 mg | 5,37 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,62 mg | 0,53 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,61 mg | 0,52 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 12,00 µg | 10,20 µg |
| Witamina B4 - cholina | 86,7 mg | 73,7 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,73 µg | 1,47 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,28 mg | 0,24 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 1,10 µg | 0,94 µg |
| Wapń | 18,00 mg | 15,30 mg |
| Żelazo | 1,92 mg | 1,63 mg |
| Magnez | 23,0 mg | 19,55 mg |
| Fosfor | 200 mg | 170 mg |
| Potas | 318 mg | 270 mg |
| Sód | 52,0 mg | 44,2 mg |
| Cynk | 3,87 mg | 3,29 mg |
| Miedź | 0,09 mg | 0,08 mg |
| Mangan | 0,01 mg | 0,01 mg |
| Selen | 25,8 µg | 21,9 µg |
| Woda | 74,0 g | 62,9 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.