Surowa wołowina zrazowa i krzyżowa - kalorie i wartości odżywcze

Wołowina, czyli mięso wołowe jest otrzymywane z bydła powyżej 6. miesiąca życia. To jeden z podstawowych składników kuchni europejskiej i amerykańskiej. Najwięcej wołowiny produkują Stany Zjednoczone i Brazylia. Czerwone mięso jest wykorzystywane do wielu popularnych dań, takich jak steki, hamburgery, gulasze i pieczenie. Klasa druga wołowiny oznacza mięso chude i ścięgniste. Ile kalorii ma wołowina zrazowa i krzyżowa?

Surowa wołowina zrazowa i krzyżowa - kalorie i wartości odżywczeSurowa wołowina zrazowa i krzyżowa - kalorie i wartości odżywcze
Paula Komendarczuk

Składniki odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 23,5 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Jak marynować wołowinę

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) ma w 100 g 3,81 g tłuszczów, w tym:

  • 1,49 g tłuszczów nasyconych,
  • 1,75 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,25 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 62,0 mg cholesterolu.

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C,3,00 µg RAE witaminy A, 0,24 mg witaminy E,1,00 i.u. witaminy D oraz 1,50 µg witaminy K.

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,23 mg witaminy B2,
  • 6,62 mg witaminy B3,
  • 65,0 mg witaminy B4,
  • 0,35 mg witaminy B5,
  • 0,64 mg witaminy B6,
  • 4,00 µg witaminy B9,
  • 1,65 µg witaminy B12.

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) ma w sobie:

  • 13,00 mg wapnia,
  • 2,35 mg żelaza,
  • 12,00 mg magnezu,
  • 219 mg fosforu,
  • 306 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 56,0 mg sodu, 3,75 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,00 mg manganu i 21,8 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna128 kcal109 kcal
Białko23,5 g19,94 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz3,81 g3,24 g
Tłuszcze nasycone1,49 g1,27 g
Tłuszcze jednonienasycone1,75 g1,49 g
Tłuszcze wielonienasycone0,25 g0,22 g
Cholesterol62,0 mg52,7 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów4,00 µg3,40 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,23 mg0,19 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna6,62 mg5,63 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,35 mg0,30 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,64 mg0,54 mg
Witamina B9 - kwas foliowy4,00 µg3,40 µg
Witamina B4 - cholina65,0 mg55,3 mg
Witamina B12 - kobalamina1,65 µg1,40 µg
Witamina A11,00 i.u.9,35 i.u.
Witamina A3,00 µg RAE2,55 µg RAE
Retinol3,00 µg2,55 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,24 mg0,20 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D1,00 i.u.0,85 i.u.
Witamina K1,50 µg1,28 µg
Wapń13,00 mg11,05 mg
Żelazo2,35 mg2,00 mg
Magnez12,00 mg10,20 mg
Fosfor219 mg186 mg
Potas306 mg260 mg
Sód56,0 mg47,6 mg
Cynk3,75 mg3,19 mg
Miedź0,05 mg0,04 mg
Mangan0,00 mg0,00 mg
Selen21,8 µg18,53 µg
Woda72,2 g61,4 g

Składniki odżywcze surowej wołowiny krzyżowej

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 130 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 20,8 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) ma w 100 g 4,55 g tłuszczów, w tym:

  • 1,56 g tłuszczów nasyconych,
  • 1,86 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,23 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 58,0 mg cholesterolu.

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0,28 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 1,10 µg witaminy K.

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,09 mg witaminy B1,
  • 0,15 mg witaminy B2,
  • 6,31 mg witaminy B3,
  • 86,7 mg witaminy B4,
  • 0,62 mg witaminy B5,
  • 0,61 mg witaminy B6,
  • 12,00 µg witaminy B9,
  • 1,73 µg witaminy B12.

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) ma w sobie:

  • 18,00 mg wapnia,
  • 1,92 mg żelaza,
  • 23,0 mg magnezu,
  • 200 mg fosforu,
  • 318 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 52,0 mg sodu, 3,87 mg cynku,0,09 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 25,8 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny krzyżowej

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna130 kcal111 kcal
Białko20,8 g17,65 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz4,55 g3,87 g
Tłuszcze nasycone1,56 g1,32 g
Tłuszcze jednonienasycone1,86 g1,58 g
Tłuszcze wielonienasycone0,23 g0,19 g
Cholesterol58,0 mg49,3 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów12,00 µg10,20 µg
Witamina B1 - tiamina0,09 mg0,07 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,15 mg0,13 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna6,31 mg5,37 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,62 mg0,53 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,61 mg0,52 mg
Witamina B9 - kwas foliowy12,00 µg10,20 µg
Witamina B4 - cholina86,7 mg73,7 mg
Witamina B12 - kobalamina1,73 µg1,47 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,28 mg0,24 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K1,10 µg0,94 µg
Wapń18,00 mg15,30 mg
Żelazo1,92 mg1,63 mg
Magnez23,0 mg19,55 mg
Fosfor200 mg170 mg
Potas318 mg270 mg
Sód52,0 mg44,2 mg
Cynk3,87 mg3,29 mg
Miedź0,09 mg0,08 mg
Mangan0,01 mg0,01 mg
Selen25,8 µg21,9 µg
Woda74,0 g62,9 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka