Surowe jajko indycze
1. Surowe jajko indycze – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowe jajko indycze w 100 gramach posiada wartość energetyczną 171 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 13,68 g białka,
- 1,15 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowe jajko indycze ma w 100 g 11,88 g tłuszczów, w tym:
- 3,63 g tłuszczów nasyconych,
- 4,57 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,66 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 933 mg cholesterolu.
2. Surowe jajko indycze – jakie ma witaminy?
Surowe jajko indycze to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 166 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowe jajko indycze zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,11 mg witaminy B1,
- 0,47 mg witaminy B2,
- 0,02 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 1,89 mg witaminy B5,
- 0,13 mg witaminy B6,
- 71,0 µg witaminy B9,
- 1,69 µg witaminy B12.
3. Surowe jajko indycze – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowe jajko indycze ma w sobie:
- 99,0 mg wapnia,
- 4,10 mg żelaza,
- 13,00 mg magnezu,
- 170 mg fosforu,
- 142 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 151 mg sodu, 1,58 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,04 mg manganu i 34,3 µg selenu.
4. Surowe jajko indycze - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 79 g (1 jajko) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 171 kcal | 135 kcal |
Białko | 13,68 g | 10,81 g |
Węglowodany | 1,15 g | 0,91 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 11,88 g | 9,39 g |
Tłuszcze nasycone | 3,63 g | 2,87 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,57 g | 3,61 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,66 g | 1,31 g |
Cholesterol | 933 mg | 737 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |