Surowe jeżyny
1. Surowe jeżyny – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowe jeżyny w 100 gramach posiada wartość energetyczną 43,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,39 g białka,
- 9,61 g węglowodanów,
- 4,88 g cukrów,
- 5,30 g błonnika.
Surowe jeżyny ma w 100 g 0,49 g tłuszczów, w tym:
- 0,01 g tłuszczów nasyconych,
- 0,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowe jeżyny – jakie ma witaminy?
Surowe jeżyny to produkt zawierający 21,0 mg witaminy C, 11,00 µg RAE witaminy A, 1,17 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 19,80 µg witaminy K.
Surowe jeżyny zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 0,65 mg witaminy B3,
- 8,50 mg witaminy B4,
- 0,28 mg witaminy B5,
- 0,03 mg witaminy B6,
- 25,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowe jeżyny – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowe jeżyny ma w sobie:
- 29,0 mg wapnia,
- 0,62 mg żelaza,
- 20,0 mg magnezu,
- 22,0 mg fosforu,
- 162 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,53 mg cynku, 0,17 mg miedzi, 0,65 mg manganu i 0,40 µg selenu.
4. Surowe jeżyny - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 144 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 43,0 kcal | 61,9 kcal |
Białko | 1,39 g | 2,00 g |
Węglowodany | 9,61 g | 13,84 g |
Cukier | 4,88 g | 7,03 g |
Błonnik | 5,30 g | 7,63 g |
Tłuszcz | 0,49 g | 0,71 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,28 g | 0,40 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 21,0 mg | 30,2 mg |