Surowe kiełki soi – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowe kiełki soi w 100 gramach posiada wartość energetyczną 122 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 13,09 g białka,
- 9,57 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 1,10 g błonnika.
Surowe kiełki soi ma w 100 g 6,70 g tłuszczów, w tym:
- 0,93 g tłuszczów nasyconych,
- 1,52 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 3,78 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Surowe kiełki soi – jakie ma witaminy?
Surowe kiełki soi to produkt zawierający 15,30 mg witaminy C,1,00 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowe kiełki soi zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,34 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 1,15 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,93 mg witaminy B5,
- 0,18 mg witaminy B6,
- 172 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Surowe kiełki soi – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowe kiełki soi ma w sobie:
- 67,0 mg wapnia,
- 2,10 mg żelaza,
- 72,0 mg magnezu,
- 164 mg fosforu,
- 484 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 14,00 mg sodu, 1,17 mg cynku,0,43 mg miedzi, 0,70 mg manganu i 0,60 µg selenu.
Surowe kiełki soi - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 35 g (1/2 szklanki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 122 kcal | 42,7 kcal |
| Białko | 13,09 g | 4,58 g |
| Węglowodany | 9,57 g | 3,35 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 1,10 g | 0,39 g |
| Tłuszcz | 6,70 g | 2,35 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,93 g | 0,33 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,52 g | 0,53 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 3,78 g | 1,32 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 15,30 mg | 5,36 mg |
| Równoważnik folianów | 172 µg | 60,2 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,34 mg | 0,12 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,12 mg | 0,04 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,15 mg | 0,40 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,93 mg | 0,33 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,18 mg | 0,06 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 172 µg | 60,2 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 11,00 i.u. | 3,85 i.u. |
| Witamina A | 1,00 µg RAE | 0,35 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 67,0 mg | 23,5 mg |
| Żelazo | 2,10 mg | 0,74 mg |
| Magnez | 72,0 mg | 25,2 mg |
| Fosfor | 164 mg | 57,4 mg |
| Potas | 484 mg | 169 mg |
| Sód | 14,00 mg | 4,90 mg |
| Cynk | 1,17 mg | 0,41 mg |
| Miedź | 0,43 mg | 0,15 mg |
| Mangan | 0,70 mg | 0,25 mg |
| Selen | 0,60 µg | 0,21 µg |
| Woda | 69,1 g | 24,2 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie