Surowy bakłażan
1. Surowy bakłażan – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowy bakłażan w 100 gramach posiada wartość energetyczną 25,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,98 g białka,
- 5,88 g węglowodanów,
- 3,53 g cukrów,
- 3,00 g błonnika.
Surowy bakłażan ma w 100 g 0,18 g tłuszczów, w tym:
- 0,03 g tłuszczów nasyconych,
- 0,02 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,08 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowy bakłażan – jakie ma witaminy?
Surowy bakłażan to produkt zawierający 2,20 mg witaminy C, 1,00 µg RAE witaminy A, 0,30 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 3,50 µg witaminy K.
Surowy bakłażan zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,04 mg witaminy B2,
- 0,65 mg witaminy B3,
- 6,90 mg witaminy B4,
- 0,28 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 22,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowy bakłażan – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy bakłażan ma w sobie:
- 9,00 mg wapnia,
- 0,23 mg żelaza,
- 14,00 mg magnezu,
- 24,0 mg fosforu,
- 229 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 0,16 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 0,23 mg manganu i 0,30 µg selenu.
4. Surowy bakłażan - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 82 g (1 szklanka, kostka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 25,0 kcal | 20,5 kcal |
Białko | 0,98 g | 0,80 g |
Węglowodany | 5,88 g | 4,82 g |
Cukier | 3,53 g | 2,90 g |
Błonnik | 3,00 g | 2,46 g |
Tłuszcz | 0,18 g | 0,15 g |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,02 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,08 g | 0,06 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 2,20 mg | 1,80 mg |